I sami hasiči byli zvědaví, co by jim nový pomocník případně mohl nabídnout. Drony už sice využívají – zatím ale jen ty s kamerou přenášející v reálném čase pořízené záběry: k obhlídce místa zásahu (což umožní přesněji a s bezpečným odstupem vyhodnotit potřebu nasazení lidí i techniky) a k jeho dokumentování. Testovaná novinka umí něco jiného: poté, co ji obsluha vypustí, už pracuje samostatně; prolétá kolem fasády a hledá mimořádně teplé místo.

Plán je takový, že když pomocí infračervené kamery najde cíl, vystřelí kapsli s hasebním plynem, jež prorazí okno a dostane se tak dovnitř. To vše autonomně; bez zásahu člověka, který by dron musel řídit a přesně navádět. Pak se zhruba metrový stroj s osmi rotory, který váží 11 kilogramů, vrátí na místo, odkud byl vypuštěn. Mimo to má ještě dokázat vyhledávat v hořící budově lidi potřebující pomoc nebo detekovat předměty představující riziko; například tlakové láhve.

Pohled na areál společnosti Spolana Neratovice.
Neratovická Spolana dostala tradiční cejch znečišťovatele. Prý se ale snaží

Týmu v čele s vedoucím skupiny multirobotických systémů elektrotechnické fakulty Martinem Saskou se ve Staré Boleslavi podařilo ověřit, že myšlenka funguje a technika pracuje v zásadě podle očekávání. Ukázalo se nicméně, že ještě bude třeba zapracovat na navádění dronu. První pokus skončil nárazem vystřelené kapsle do parapetu; hasit začala až druhá testovaná střela. Celkem se do ohně pokusně „střílelo“ čtyřikrát. Současně si výzkumníci potvrdili, že se vydali správnou cestou, když do budoucna plánují dron doplnit senzory upřesňujícími jeho polohu. Ukázalo se, že na signál GPS nelze stoprocentně spoléhat kvůli jeho odrazu v blízkosti budov.

Očekává se, že dron vyvinutý pro hasiče by se mohl setkat s mezinárodním ohlasem. Počítá se i s jeho představením na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji.