Přestřižení pásky se proto zúčastnili také jeho zástupci: hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD), radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (oba KSČM), dostavil se i poslanec Josef Vondrášek (KSČM) a další hosté.

Prvním důvodem setkání byl nový chodník s osvětlením, kolem kterého městys ze svého provedl úpravy zeleně a nechal položit nový asfalt ve vlastní ulici včetně opravy kanalizace. Na opravu chodníku městys získal peníze od Středočeského kraje ve výši 850 tisíc korun, celkové náklady činí přes 4 miliony korun.

Dalším místem setkání byl jez v Čenkově, který se dočkal opravy po dvou letech od doby, kdy se tudy prohnala velká voda a napáchala tu škody, které způsobily vážné problémy při zásobování dvou jineckých rybníků vodou. Celkové náklady vyšly na víc než pět milionů korun, z toho 4,55 milionu korun poskytl kraj z povodňového fondu.

Kromě starostů, zástupců kraje, realizátorů a veřejnosti se akce zúčastnily i děti z jinecké školky, které spolu s Divadlem Za Vodou Čenkov přinesly do slavnostní atmosféry dávku kultury na „vodní" téma.

Napájení rybníků je zabezpečeno, chválí šéf rybářů v Jincích

Slavnostní otevření opraveného jezu v Čenkově zpestřili ochotníci z Divadla Za Vodou a děti z mateřinky. Na snímku je předseda jineckého rybářského svazu František Gajanec. Zdroj: Markéta Jankovská

Opravený jez v Čenkově si pochvalují místní rybáři, kteří ho mají na starosti. „Průtok vody kaskádou jineckých rybníků je zabezpečena," říká předseda jineckého rybářského svazu František Gajanec, který v Jincích jako rybář působí od roku 1986.

Co to znamená, starat se o jez?

Každá vodní plocha má manipulační řád, jak na rybnících, tak tady tenhle jez. A my máme za povinnost v případě zvýšené hladiny vody regulovat stavidlem přítok vody do rybníků, které nám Litavka napájí. Tím, že se jez opravil, zabezpečuje nám průtok vody celou kaskádou.

Vzpomenete na rok 2014, jak to tu tehdy vypadalo při velké vodě?

Deska, která to tady držela, upadla, protože už byla vymletá. A do rybníků nám nešla žádná voda. Pan starosta zajistil techniku, tak jsme udělali provizorní opravu jezu, aby byl přítok vody do rybníků zabezpečen.

Říkal jste, že je tu pstruhová voda, platí to stále?

Ano. Je to pstruhová voda až po Trhové Dušníky a patří to rybářům v Hořovicích.

Když srovnáte svoje začátky, co se týká výskytu živočichů, zlepšila se kvalita vody?

Kvalita se rozhodně zlepšila. Před 20 lety dělali rozbor rybího masa a zjistili tam těžké kovy. Jak se vybudovaly čističky, tak se voda na Litavce rozhodně zlepšila od té doby.

S jakým problémem se potýkáte?

Nejvíc asi s pytláky. Tahají ryby pod míru a to se pak projeví při zarybňovacích plánech. Není problém získat rybářský lístek.

Zmínil jste, že hodně škody tady napáchali i kormoráni. Najde tu případný zájemce o rybaření to, co hledá?

Litavku zarybňují Hořovice, ale my tu máme dva sportovní rybníky, a ty pravidelně každý rok zarybňujeme my. Dominuje především kapr, pak nějaké štiky a jak se říká, bílé ryby.

Čtěte také: Vodákům, kteří se po roce vrátí do týneckého Náklí, vypadnou oči z důlků