Letošní Klobáskofest opět nabídne ochutnávku regionálních klobáskových specialit se soutěží o nejlepší klobásku, do které se mohou hlasováním zapojit všichni návštěvníci akce. Během dne se představí tradiční lidová řemesla jako kovář nebo brusič skla.

„Těším se na již třetí ročník Klobáskofestu, kde budou návštěvníci mimo jiné moci vyrazit i do našeho pivovaru a dozvědět se, kde a jak se Kozel vyrábí. Na prohlídku pivovaru mohou zájemci vyrazit od 10.30 do 16.30 hodin každou půlhodinu. Čeká na ně ochutnávka světlého nefiltrovaného, ale při této příležitosti i tmavého velkopopovického piva," zve manažer pivovaru Velké Popovice Petr Kofroň.

Na Klobáskofestu čeká na návštěvníky i strom Klobáskovník. Každý návštěvník, který přinese vlastnoručně vyrobenou maketu klobásky k pověšení na strom, může vyhrát některou z originálních pivních cen. Ve 13 hodin začne v altánu před hudební scénou ukázka školy čepování piva pivovarským odborníkem.

Trojský kozel

close Pivní slavnosti Den Kozla ve Velkých Popovicích. zoom_in Klobáskofest je také poslední příležitostí prohlédnout si na nádvoří pivovaru takzvaného „trojského kozla", největšího dřevěného kozla na světě, který je vysoký 7,1 metru, dlouhý 7,4 metru a váží pět tun. Pivovar jej loni postavil ke 140. výročí svého založení. Dřevěné části jsou z dubových a borovicových desek. Na výrobu kovové konstrukce se použilo přes tři tuny železa. Další čtyři tuny písku v jeho útrobách pomáhají trojskému kozlovi odolat silnému větru.

V nabídce Kozlího obchůdku, ve kterém končí prohlídková trasa, jsou pro návštěvníky kromě originálního kozlího sortimentu ze dřeva (prkénka, tácky, obrázky pivovaru, …) připraveny originální „trkací" půllitry vytvořené ke 140. výročí založení velkopopovického pivovaru. Každý, kdo si zakoupí pivní sklenici, si na ni bude moci u gravírovacího stánku nechat vybrousit jméno, přání nebo věnování.