„Několik občanů si poslední dobou stěžuje, že v jejich ulici není rozhlas vůbec slyšet. Naopak jiní zase volají na radnici, že je moc hlučný. Proto jsem navrhl, abychom se zabývali modernizací místního rozhlasu. Zpracovaný pasport prokázal, že je mnoho míst, kde opravdu není slyšet,“ sdělil starosta Zdic Antonín Sklenář.


I přes moderní aplikace je rozhlas stále nejdůležitější médium, kterým se dá sdělit občanům důležitá informace v případě hrozícího nebezpečí. „Samozřejmě místní rozhlas se také využívá, stejně jako v jiných obcích, ke sdělování různých kulturních, sportovních nebo společenských akcí,“ dodal zdický starosta.
Město proto nechalo zpracovat projekt na rozšíření a zmodernizování rozhlasu, včetně vyhotovení digitálního protipovodňového plánu. Tyto skutečnosti splňovaly parametry dotačního titulu, který v minulých letech vypsalo Ministerstvo životního prostředí. S žádostí o finanční podporu Zdice uspěly.

„Kompletní projekt je v celkové hodnotě 2 399 188 korun bez DPH a dotační titul z Operačního programu Životního prostředí byl přidělen ve výši 1 909 046 korun bez DPH. Účelem projektu je rozšíření a modernizace varovného a vyrozumívacího systému k ochraně obyvatelstva. Systém bude ozvučovat město v případě vzniku mimořádných situací pomocí obousměrných venkovních bezdrátových hlásičů s digitálním přenosem verbální komunikace,“ upřesnil Antonín Sklenář.

Na Točníku se po oba sváteční dny konaly tradiční dobové slavnosti, které se tentokrát nesly v duchu doby císaře Rudolfa II.
OBRAZEM: Císař Rudolf II. se vrátil na Točník


Projekt ale počítá také s instalací nově navržených prvků lokálního výstražného systému. Jde o srážkoměr a dva hladinoměry včetně vodočetných latí, které budou umístěny na upravených hlásných profilech na řece Litavce a na Červeném potoce.

„Pro předávání hlasových zpráv je navrženo dvaaosmdesát obousměrných venkovních bezdrátových hlásičů. V současné době jich je šestadvacet. Nově se zřídí také řídící pracoviště rozhlasu,“ dodal Antonín Sklenář s tím, že práce začnou ještě v červenci.


Modernizaci obecního rozhlasu už mají za sebou třeba v Neumětelech. Vedení obce vedl v roce 2012 k vybudování bezdrátového rozhlasu havarijní stav toho stávajícího, drátového. Jedním z důvodů byl i fakt, že v obci nefungovala siréna ani jiný prostředek nutný k upozornění obyvatel v případě živelné katastrofy nebo jiných nebezpečí. 
„Nový rozhlas je napojený na složky integrovaného záchranného systému. Jsme jedna z obcí, kde každou první středu v měsíci v poledne začíná testovací provoz. Udělali jsme kompletní rekonstrukci, od té doby problémy nemáme. Funguje bez závady,“ těší starostu Neumětel Luďka Kuniaka.


Rozhlas umožňuje jak přímé, tak i takzvané odložené hlášení, je plně zálohovaný pro případ výpadku elektrické energie. „Navíc pro občany, kteří třeba hlášení místního rozhlasu nezastihli nebo jen špatně rozuměli, je vždy poslední relace k dispozici na obecních internetových stránkách, kde si ji mohou znovu přehrát,“ dodává Luděk Kuniak. 


Občané Neumětel sice nemají šanci si zajistit, aby jim chodilo znění hlášení i formou textové zprávy do mobilu, nicméně podle starosty jsou lidé dobře informováni i řádným vylepováním informačních letáků po obci. „V dnešní době, kdy vám do emailu či telefonu chodí všemožné nabídky, může podle mého názoru textová zpráva někoho i otravovat,“ dodává starosta Neumětel.

Amálka Chocová
Vybírejte letošní princeznu a prince Berounského deníku