„Již od samého počátku preferujeme pro novou centrálu lokality v blízkosti Prahy. Proto jsme podepsali Dohodu o společném záměru se Středočeským krajem, abychom vyhodnotili růstové možnosti v tomto regionu, který dobře známe, uvedl Norman Baker, prezident a výkonný ředitel GE Aviation Czech. Konkrétní umístění by mělo být známé na podzim tohoto roku. „Zahájení provozu očekáváme do konce roku 2022,” vysvětlil Baker.

Ilustrační foto.
Nejtišším leteckým dopravcem v Praze byl letos Swiss Air

Jde o pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou


Kladně se k věci staví i hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. „Jsem ráda za to, že GE Aviation uvažuje o vybudování továrny ve středních Čechách. Přinesla by do vybrané oblasti nová pracovní místa, nejen v samotné továrně, ale i v navazujících firmách a službách. Jde o pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou, velká část bude zaměřená na vědu a výzkum.

Jejich podíl by se tak ve Středočeském kraji významně zvýšil, a to by znamenalo více peněz na rozvoj daného regionu," okomentovala dohodu s tím, že kraj může firmě nabídnout hned několik míst, kam by výrobu leteckých motorů mohla umístit. „Středočeský kraj má výhodu široké sítě železnic i dálnic, kudy by se mohl vozit náklad tak, aby to co nejméně zatěžovalo obyvatele, ale zároveň to bylo ku prospěchu," dodala Jermanová.

Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ)
Letecký meteorolog Petr Dvořák: Praha má specifické počasí


Nová centrála turbovrtulových motorů GE v České republice se bude podílet na vývoji pokročilých turbovrtulových motorů ATP (Advanced Turboprop), bude zajišťovat výrobu komponentů, montáž turbovrtulových motorů, testování, servis, zákaznickou podporu a další funkce. Celkem projekt GE vytvoří v České republice více než 500 nových pracovních příležitostí.