Zvláštní sváteční akce připravil například zámek v Mníšku pod Brdy, kde se bude konat tradiční Velikonoční veselice s kuřetem. Kromě šermířských soubojů a dětského programu je její součástí sbírka na podporu projektu Pomozte dětem. Na programu budou také hudební vystoupení, pašijové hry, pohádky pro děti nebo čtení z bible.

Křivoklát: Program obohatíme řadou prvků!

„Snažíme se náš program vždy něčím okořenit. Chceme nabídnout víc řemeslníků. Letos si lidé opět budou moci vyrobit pomlázky," uvedl kastelán Křivoklátu Luděk Frencl. Hrad chystá tradiční akci Knížecí Velikonoce na Křivoklátě, na programu budou koncerty, velikonoční jarmark a mše. „A k tomu samozřejmě spousta pití a dobrého jídla, které na Křivoklátě nesmí chybět," poznamenal kastelán. Návštěvníci z Prahy mohou na akci přijet speciálně vypraveným parním vlakem Šlechtična.

Tradici Velikonoc připomene také zámek Žleby na Kutnohorsku, který chystá komponované prohlídky ve svátečním duchu. Návštěvníci uvidí třeba zprovozněnou a oživenou zámeckou kuchyni. Chybět nebudou podobně jako jinde tradiční divadelní a šermířská vystoupení.

Zámek Konopiště v pondělí uzavřen

Na Bílou sobotu začne sezona na zámku Konopiště, který bude přístupný denně mimo pondělí. Výjimkou je právě Velikonoční pondělí, kdy budou brány zámku dokořán. Zámek Mnichovo Hradiště chystá na Bílou sobotu mimořádnou prohlídku chráněných originálních prostor jeviště a mechaniky zámeckého divadla. Hořovický zámek bude lákat na výstavu her a hraček šlechtických dětí, Veltrusy na tvořivé dílny a vystoupení hudebníků a divadel.

Otevřeno bude mít během velikonočních svátků i jeden z neznámějších českých hradů Karlštejn. „Nabízíme možnost prohlédnout si výstavu fotografií hub a zároveň výstavu šlechtických ražeb 16. a 17. století," uvedl zástupce kastelána Lukáš Kunst.

Během Velikonoc budou v provozu i regionální muzea. Například Muzeum T.G. Masaryka v Lánech na Kladensku otevře prodejní výstavu velikonočního zboží, tradici svátků jara připomene také Hornické muzeum Příbram, a to interaktivní akcí Velikonoce v hornickém domku. „Návštěvníci se přenesou o více než 100 let zpět do prostředí havířské domácnosti konce 19. století v dobách největší slávy dolování stříbra a olova na Příbramsku a vžijí se do role tehdejších obyvatel tohoto domku," uvedl ředitel muzea Josef Velfl.