Objekt uprostřed lesů záchranné jednotky složitě hledaly, cesta k němu je velmi složitá a na místě navíc není ani signál telefonních operátorů. „Hasiči na místo vyráželi před druhou hodinou ranní, na místě nakonec zasahovalo dohromady dvanáct jednotek," uvedl mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.

Do Drhlen vyrazili i záchranáři, jak potvrdila jejich mluvčí Petra Effenbergerová: „Byla tam vyslána posádka rychlé zdravotnické pomoci z Mnichova Hradiště a vozidlo rendez-vous s lékařem z Mladé Boleslavi."

Hasiči i záchranáři si záhy vyžádali posily, z hořící chaty byli vyvedeni tři zranění. Tím ale špatné zprávy teprve nabraly na obrátkách, při prohledávání objektu byli nalezeni dva mrtví lidé. „V rekreačním objektu nalezli hasiči dvě osoby, které uhořely, mohu potvrdit, že to byli dva dospělí lidé. Další tři byli převezeni k ošetření," upřesnila mluvčí boleslavské policie Lenka Sikorová.

Podle informací, které získal Boleslavský deník přímo na místě neštěstí, šlo o učitelku ze školy a čerstvého maturanta, který přijel za studenty jako návštěva.

V pátek ráno na místě operovalo několik hasičských jednotek, které dohašovaly oheň, vzhledem k tragickým okolnostem nechyběl ani posttraumatický tým. Požár byl definitivně dohašen krátce po třinácté hodině, hasiči ještě museli strhnout část konstrukce domu, která hrozila pádem.

Škoda na objektu se vyšplhala zhruba na osm milionů, celé horní patro lehlo popelem. „Na místě byl i vyšetřovací tým kriminalistů a rovněž služební pes," dodala policejní mluvčí s tím, že se příčina požáru stále hledá. Lidé z nedaleké chatové osady však potvrdili, že v noci zaslechli velkou ránu. „Nejspíš to byl výbuch, ale těžko říct," řekl jeden z nich. Spekulují, že by mohlo jít o výbuch plynu.

Poslední noc

Studenti železnobrodské školy byli v Drhlenách na takzvaném plenéru, malování v přírodě, kam pravidelně odjíždějí každý rok. Přijeli už v neděli, v pátek měli odjíždět, k tragické nehodě tedy došlo poslední noc.

Mladý muž, který spolu s jednou z učitelek nalezl v plamenech svou smrt, měl být čerstvým maturantem. Jeho spolužáci a kamarádi, kteří z ohně vyvázli bez zranění, byli odvezeni do kněžmostské hasičárny.

Tam vládla celé dopoledne velice pochmurná a beznadějná atmosféra, k dispozici byla sice pomoc psychologa z posttraumatického týmu, ale mladí lidé neměli chuť se s nikým bavit. „Byli jsme tu na malování plenéru, je to hrozné, nemůžu o tom ani mluvit, nezlobte se," řekla v slzách Boleslavskému deníku jedna ze studentek.

Všichni studenti se museli podrobit policejnímu výslechu, poté si je postupně vyzvedávali rodiče a odváželi je domů.

Smutek ve škole

Rovněž zesnulá pedagožka, akademická malířka a sklářská výtvarnice byla nejen u studentů velmi oblíbená, podle našich informací šlo o úspěšnou designérku skla, jejíž díla dalece přesáhla hranice regionu.

„Měla jsem ji moc ráda, patřila mezi moje nejoblíbenější učitelky, dokonce jsme se o ní nedávno učili na vysoké škole," podělila se o vzpomínku bývalá studentka sklářství Sára, která na škole maturovala minulý rok.

Vedení školy se k neštěstí vyjadřovat nechce, podle asistentky nebudou podávat médiím žádné informace. Nicméně v pátek v poledne byla na budově školy v Železném Brodě vyvěšena černá vlajka.

„Jako absolvent a matka studentky jsem zdrcená tragédií rodin a že se to stalo téhle jedinečné škole. Věřím, že to nebyla chyba nikoho z nich, kdo byli na místě. Plně s nimi soucítím," řekl Jana z nedaleké Loužnice, která školu absolvovala před dvaceti třemi lety, stejně jako její sestra. Studovala tu do nedávna i Janina dcera.

Soustrast vyjadřují i další lidé. „Paní učitelku jsem osobně znala. Měla zlaté srdíčko. Zpráva o tragédii mne hluboce zasáhla, a to mám uvádět právě začínající železnobrodský jarmark," svěřila se Iva Chaloupková z Informačního a kulturního střediska.