Jednalo se o první velkou akci, kterou v sobotu pro veřejnost uspořádalo občanské sdružení Vojenský skanzen Smečno. „Součástí jsou i jízdy techniky, při nichž si mohou zejména tatínkové a dědečkové oživit vzpomínky na svou základní vojenskou službu a svým potomkům ji trochu přiblížit," uvedl Milan Klíma, předseda občanského sdružení.

Sdružení vzniklo teprve před několika měsíci. Vojenský skanzen ve Smečně má zatím pronajatý na dva roky. Nahradilo zaniklé vedení skanzenu. V podobných aktivitách pro veřejnost chce pokračovat. Například uprostřed letních prázdnin při vyhlášené Anenské pouti ve Smečně.

„Od jiné návštěvy skanzenu je tentokrát zpestřením, že některá vystavovaná technika ze stálé expozice je k vidění i v pohybu. Jedná se třeba o vyprošťovací tank VT55. Má spotřebu čtyři sta padesát litrů pohonných hmot na sto ujetých kilometrů. Nelze s ním tedy jezdit moc často," konstatoval Milan Klíma.

Věnované exponáty

Návštěvníci dále se zájmem obdivovali opancéřovaný protiletecký kanón na podvozku V3S, šťábní nákladní automobil, ve stále expozici například obrněný transportér OT64, minový pokladač MU90, Tatru T815 a další poválečnou techniku Československé lidové armády. 

„Tyto exponáty věnované městu Smečnu armádou postupně dáváme dohromady. Je to ale poměrně finančně náročné," poznamenal předseda sdružení.

Součástí vojenského sdružení je i obnovený a plně vybavený bunkr předválečné takzvané Pražské čáry. Přístupný je o víkendech od 9 do 16 hodin.

Čtěte také: U Slivice si lidé připomněli poslední bitvu druhé světové války v Evropě