„Poslušně hlásíme, že byla úspěšně překonána hranice dvě stě tisíc korun, potřebných na kralupskou Švejkovu sochu," radují se pořadatelé sbírky na bronzovou sochy dobrého vojáka Josefa Švejka u Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou.

Teď připravují dopis adresovaný bratrům Rudolfu a Janu Hrušínským s prosbou o svolení, zda by kralupská socha, sedící na lavičce na pěší zóně, mohla mít podobu herce Rudolfa Hrušínského.

Dalšími metami je překonání hranice tří set a později i čtyř set tisíc korun. Stačilo by naplnit myšlenku, že každý dospělý Kralupan přispěl částkou třicet korun. Pak by se socha mohla začít odlévat.

Švejk i kralupský drogista

Švejkovská nátura je Čechům hodně blízká. A tak se snad Kralupy nad Vltavou shromáždění potřebného obnosu i svého Švejka dočkají. Doprovodná informační deska by přitom rovněž připomínala románovou postavu šikovatele Jana Vaňka, drogisty z Kralup nad Vltavou, města, jehož název je v Haškově románu celkem sedmkrát zmíněn.

Švejk má sedět na lavičce v rohu Palackého náměstí na začátku pěší zóny s výhledem na někdejší Vaňkovu drogerii. Kolemjdoucí budou mít možnost k soše přisednout a vyfotografovat se na památku. Švejk bude hladit pejska, podle románu stájového pinče, a u lavičky bude psí hovínko pro štěstí.

Jiří Herain