Oslavu svatého Valentýna má na dnešek naplánovanou zhruba každý třetí pár. Většina si přeje zůstat doma, především v ložnici. Druhým nejoblíbenějším způsobem oslavy je večeře v restauraci, na tu vyrazí asi 32 procent dvojic. Vyplývá to z lednového průzkumu Equa bank.

Tomuto trendu se přizpůsobují i pražské restaurace, kavárny a bary. Velké množství z nich připravilo na dnešní večer speciální menu pro zamilované. Některá jsou klasicky tříchodová, jinde je pokrmů pět, v nabídkách jsou také degustační menu třeba o devíti chodech. Není jich mnoho, ale najdou se i podniky, které připravili alternativu pro vegetariány. Jedním z nich je třeba Hard Rock Café.

O tři stovky vyšší útrata

Za svátek plánují zamilovaní utratit víc peněz než v předešlém roce. „Zatímco vloni jsme za valentýnské oslavy vydali průměrně 1 500 Kč, letos počítáme s útratou ve výši až 1 800 Kč,“ uvedl Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

Amorek u obchodního centra míří na červené srdce
Na náměstí Republiky se objevil Amorek. Turisté se u něj fotí

Pokud jde o dárky z lásky, lidé nejčastěji volí předměty do 250 korun. Nejčastěji to jsou květiny, následují různé čokolády, plyšová zvířata, polštářky a podobně. „Prodávají se i párové věci, například trička s nápisy či různé náramky vždy v dámské i pánské variantě,“ prozradila ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková. Doplnila, že na odbyt jdou i párové masáže, kterých se začátkem února prodá o pětinu víc.

Každý osmý slaví z donucení

Značná část lidí však svátku, který do Česka dorazil po revoluci, stále nepřišla na chuť. Asi 12 procent oslovených ho bude slavit jenom proto, že to očekává jejich partner.

Ve společnosti jsou znát i antivalentýnské postoje a nálady. Prodávají se například valentýnská přání s neromantickými vzkazy a úspěch mají i párty a akce, kde pořadatelé slibují ignoraci svátku. Jedna taková se dnes večer koná v California Republic Baru. Cyklističtí nadšenci z týmu Mojekolo.cz na večer připravili „valentýnskou“ vyjížďku na horských kolech, kde romantiku bude připomínat jen sleva pro účastníky na párové vybavení – třeba blatníky.

Romantický valentýn

Saunové ceremoniály v Šutce

15:00 – 20:00 Profesionální saunéři pomocí víření horkého vzduchu, polévání kamenů aromatickými esencemi a dalších procedur představí novou dimenzi saunování. Návštěvníky čekají tematické romantické ceremoniály Láska z Karibiku, Ceremoniál srdce, Kouzelné vůně a Padesát odstínů. Zamilované páry mají slevu na vstupném. www.sutka.eu

 Večeře na bobové dráze

16:00 – 23:00 Speciální čtyř či pětichodové menu a k tomu zlevněné jízdy na bobové dráze si užijí páry, které dnes dorazí na bobovou dráhu na Proseku. Organizátoři jsou připraveni připravit i větší stoly pro rodiče s dětmi. www.restaurace-bobovka.cz

 Rande v tropické džungli

od 18:00 Přemýšlíte, čím letos obdarujete svou drahou polovičku na sv. Valentýna? Pozvěte ji na romantické rande do tropické džungle. Během procházky setmělým skleníkem se dozvíte zajímavosti ze života rostlin a odhalíte tajemství některých rostlinných afrodiziak. Na závěr si vychutnáte sklenku vína z vinice sv. Kláry, seznámíte se s letošní voňavou novinkou a dámy jako dárek obdrží květinu. www.botanicka.cz