Ústav vydal výstrahu před vysokými teplotami pro celou republiku kromě západu Čech. "Nejvyšší denní teploty budou překračovat v nižších a středních polohách 31 stupňů Celsia, nepatrně chladněji bude jen v Karlovarském kraji. Naopak v Jihomoravském kraji překročí nejvyšší teploty místy 34 stupňů," sdělili pracovníci ČHMÚ. Výstraha platí od 11:00 do 19:00.

Už během pondělního odpoledne v Čechách a večer a v noci na úterý i na Moravě a Slezsku přijdou po vedrech silné bouřky. Místy se podle meteorologů může objevit přívalový déšť, kdy během krátké doby spadne kolem 40 milimetrů srážek, tedy 40 litrů na metr čtvereční. Bouřky zřejmě přinesou i silný nárazový vítr a krupobití. Kdy a kde se mohou bouřky vyskytnout, upřesní ČHMÚ v pondělí dopoledne.

Kvůli vedru doporučují meteorologové lidem, aby omezili tělesnou zátěž, nepobývali v největším horku na přímém slunci a používali krémy, sluneční brýle a pokrývky hlavy. Měli by také dávat pozor na malé děti a starší nebo nemocné lidi a v žádném případě by neměli nechávat děti či zvířata ve stojících autech.