Oficiální dokument se teprve pochopitelně rodí, nicméně designovaný první místostarosta už ledacos naznačil. A na prvním místě jmenoval vznik nového společenského sálu určeného pro pořádání kulturních akcí.

„Měl by vzniknout v Hlinkových domech hned vedle radnice na náměstí. Vstup bude přímo z náměstí a hlavní sál bude mít kapacitu 500 lidí 
a bude v přízemí," řekl Uhlíř.

Podlaha v Domově dětí a mládeže si vytrpěla hodně

Poděbrady už relativně dlouho trpí absencí kulturního sálu, v němž by se mohly pořádat taneční, nebo například rockové koncerty. Taneční dosud probíhaly v Domově dětí a mládeže v Symfonii, kde však dívky v podpatcích a pánové s tmavými podrážkami nemilosrdně likvidovali podlahu a provozovatelé Symfonie tam již taneční kurzy pouštět nechtějí.

Ani sál na lázeňské kolonádě není vhodný pro veškeré kulturní aktivity. A sál divadla Na Kovárně je pochopitelně primárně určen divadelníkům.

Před lety se také počítalo 
s obnovením kulturního sálu nahoře na Záložně. Záložna však už řadu let patří podnikatelům, kteří na opravy budovy a vybudování požadovaného sálu údajně nemají finance. A ani město se do koupi historického domu z obdobných důvodů nehrne.

„Jeho cena, tedy Záložny, se v současné době pohybuje kolem 30 milionů korun. S tím, že dalších 40 nebo 50 milionů by se do něj muselo investovat. To v současné době není na pořadu dne, ačkoliv netvrdím, že se o tom na zastupitelstvu nebudeme bavit," řekl Uhlíř.

Prioritou je i rekostrukce škol

Mezi dalšími prioritami pro stávající vedení radnice jmenoval první místostarosta rekonstrukce základních škol. „V současné době se jedná především o Základní školu TGM na Žižkově. Ale počítá se s dalšími úpravami, a to 
i v mateřských školách," uvedl Uhlíř.

Své projekty na nové řešení Jiřího náměstí by také v dohledné době měli předložit renomovaní architekti a vedení města se zastupiteli bude diskutovat o nové podobě centra města. Klíčové bude pro projekt řešení zejména dopravní situace.