Že se bude natáčet, jsme se dozvěděli až v neděli. Měli jsme se sejít ve středu v půl šesté večer v naší sokolovně." Přesto hasiči zvládli vše perfektně. Ženy si stihly vyměnit směny v práci , aby připravily občerstvení a napekly výborné domácí moučníky.

A když redaktorka Českého rozhlasu Region Soňa Jindrová nabídla starostovi hasičů Jiřímu Knorovi mikrofon, vše šlo jako na drátku při veselé náladě. Náměstkyně sboru Vendula Polcarová pohotově vyjmenovala: „Máme šedesát čtyři členů, z toho třicet sedm mužů a dvacet sedm žen."

Pak rychle všichni ven ke společnému fotografování. Před sokolovnou už stála nablýskaná IFA. I když ji vyrobili už v roce 1978, velitel hasičů Miroslav Píša ji nastartoval hned na první otočení klíčkem. Vzápětí se po celé vsi rozezněla houkačka jako při skutečném ohni.

Na společné fotografii nemohla chybět právě opravená stříkačka PS 12. Z náklaďáku ji vytáhli čtyři silní muži. Na první pohled překvapila černobílou šachovnicí a vůbec nezvyklou černobílou kamufláží. „Není to čerstvě natřeno?" zeptala se Soňa Jindrová, protože stříkačka opravdu zářila novotou. Odpovědí jí byl sborový smích, ve kterém se ztrácelo, že už opravdu ne.

Jak hlasovat pro Panoší Újezd?Pošlete co nejvíce SMS ve tvaru DOBRACI UJEZD na číslo 90 011 04. POZOR! Hlasy pro hasiče z Panošího Újezdu posílejte do pátku 27. března 2015 do 14 hodin. Každý, kdo pošle SMS, má šanci získat pivo na měsíc zdarma. Počet SMS z jednoho telefonu není omezený.

Opravu následoval křest

Do opravy se pustili nejmladší členové sboru. Postup popsal Jan Knor: „Stříkačka je z roku 1968. Dávali jsme do ní výkonnější motor. Zlepšovali jsme čerpadlo. Práce nám trvala zhruba dva měsíce. Udělat ji černobílou napadlo mě. Ostatní mi pomáhali." Na důkaz, že se oprava zdařila, hasiči stříkačku nastartovali. Hned druhý den prošla pořádným křtem. Odčerpávala čističku odpadních vod při stavbě kanalizace v obci.

Sbor dobrovolných hasičů v Panoším Újezdu zasahoval hlavně při povodních. Má k dispozici už zmiňovaný nákladní automobil IFA pouze s přídavnými nádržemi a čerpadlem a stříkačku. I tak byli platnými pomocníky při nedávných povodních ve Hvozdě, kde se vylil z břehů rybník. Zasahovali také při povodních doma, kde také přetekl rybník. V roce 2002 při velké vodě čerpali vodu ze školky.

Účastní se soutěží v požárním sportu. Mají po jednom družstvu žen a mužů. Pravidelně měří síly při okrskové soutěži ve Hvozdě. Nevynechávají ani okresní soutěž v červnu a na podzim memoriál v Chrášťanech. „Stihneme tak tři soutěže ročně. Oni naši muži jsou většinou sedláci. Jsou hodně na polích, takže v létě nemají čas," vysvětlila Vendula Polcarová.

Méně trénovaní, lepší výsledek

V Panoším Újezdu jsou totiž ve sboru celé rodiny. Jen družstva dětí chybí kvůli časové náročnosti. Ale ti nejmenší nezůstávají stranou. Jezdí s hasiči na soutěže a tam jim poctivě fandí. Do sboru v poslední době přibylo několik mladých dospělých hasičů. Úspěchy v soutěžích prozrazuje vitrína s vystavenými poháry. Je mezi nimi i ten za první místo v okrskové soutěži. A to někdy vyjíždějí úplně nepřipravení.

„Mezi hasiči se traduje, že čím méně se trénuje, tím je výsledek lepší. I nám se to potvrdilo," zkonstatovala Polcarová. Pokud trénují, je to na hřišti. „Někdy je lepší moc netrénovat. Vzpomínám, jak se na čerpadle cosi uvolnilo. Chlapi to s ním jakž takž odsoutěžili, ale nás mašina zradila. Nedala se ukočírovat. Voda hrčela na všechny strany. Rozhodčím létaly čepice. Všichni jsme byli od bláta," dodala Polcarová.

Kromě toho, jako správní dobrovolní hasiči pomáhají ve vsi, co je potřeba. Spolupráci si pochvaloval i starosta obce Josef Heller: „Za dvanáct let, co dělám starostu, je spolupráce vynikající. Spolupracují při úpravě obce. Řežou dřevo a podobně."

Kultura i brigády

Hasiči také obstarávají kulturu. Hlavně ženy pořádají dětský karneval. Napečou spoustu nádherných dortů do tomboly. Pomáhají i babičky. Pokaždé se na to těší. Dál je tu hasičský bál, svatomartinské posvícení.

Před tím si udělají brigádu na dřevo, aby měli na sále čím zatopit. Se sokoly sbírají také železo. Hasiči mají za sebou i několik soustředění, kdy se domluví a vyjedou si na celý víkend. To je pokaždé pořádně stmelí. Letos čeká sbor dobrovolných hasičů velká sláva. V létě oslaví sto třicet let trvání sboru.

Pravidla soutěže Dobráci rokuProjekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci se středočeskými regionálními Deníky a Pražským deníkem potrvá do konce letošního června, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun.

Každý týden se tým ČRo Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypraví do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů ve středních Čechách a v regionech Praha-západ a Praha-východ. V pátek po 14. hodině si na vlnách ČRo Region 100,5 případně 100,7 FM poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů.

Reprízu naladíte v neděli po 14. hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení. Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční 14. hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také ve 14 hodin a začne následné hlasování pro další SDH. Hlasovat lze prostřednictvím SMS na tel. číslo 90 011 04, zprávu pište ve tvaru: DOBRACI (mezera) název sboru. Cena jedné SMS jsou 4 koruny.

Podrobnosti hledejte na webu: www.dobraciroku.cz.