Nadační fond DRMcD se podpisem Dohody zavázal poskytnout nemocnici dar ve formě nejen stavby, ale i služby, kterou zde bude bezplatně provozovat. Kromě projektu a výstavby zajistí také provozování a následnou údržbu celého objektu. Celkové náklady se budou pohybovat přibližně ve výši 35 milionů korun. „Za dobu mého působení ve FN Motol jde o jednorázový dar v nejvyšší finanční částce, kterou jsme kdy obdrželi od jednoho dárce,“ říká Miloslav Ludvík, ředitel FN Motol.

Chirurgický tým, který provedl novou metodu rekonstrukce srdečních chlopní.
Lékaři z Motola použili poprvé novou metodu rekonstrukce srdečních chlopní

Dům bude mít kapacitu 20 pokojů. Co pokoj, to jedna rodina. Hlavní myšlenkou vybudování stavby je, aby zde rodinní příslušníci hospitalizovaných dětí měli útočiště v průběhu léčby a aby se tu potkávali a sdíleli své zkušenosti s ostatními obyvateli domu. Dům bude disponovat společenskou místností a hracím koutkem pro sourozence pacientů nebo pacienty samotné. Nebude chybět dostatečné společné zázemí v podobě kuchyně vybavené lednicemi a spižírnami k jednotlivým pokojům, v plánu je také prádelna se sušárnou.

Vybudování domu vítají i lékaři

„Věříme, že dohoda o společném záměru postavit v areálu nemocnice dům pro rodiny dlouhodobě hospitalizovaných dětí přinese lepší a kvalitnější zázemí a pomůže rodinám lépe překonat a zvládnout těžké období v jejich životě. Chceme přispět k tomu, aby Fakultní nemocnice v Motole byla vlajkovou lodí péče orientované na rodinu a měla k dispozici Dům Ronalda McDonalda, jak je to běžné ve 43 zemích světa. Například v Německu využívá těchto domů 22 nemocnic,“ říká Marek Šedivý, ředitel Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda.

Metro. Ilustrační foto.
Metrem z Muzea do stanice Nemocnice Motol? Do května jen složitě a s přestupy

Vybudování moderních ubytovacích prostor vítají také lékaři. „Z medicínského hlediska můžeme stavbu domu pro rodiny dlouhodobě hospitalizovaných dětí hodnotit jako součást komplexní léčby závažných onemocnění, která může přispět k jejímu příznivému výsledku. Jako lékaři jsme šťastní, že se ubytování doprovodů, a někdy i samotných našich pacientů, dostane na kvalitativně vyšší úroveň, odpovídající nejvyspělejším zemím světa,“ říká Vladimír Komrska, primář Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol.

Sokolovna v Motole.
Sokolovna v Motole se promění na denní stacionář pro seniory

Další důležitou funkcí „domu“ bude možnost ubytování pro pacienty ze vzdálených míst. Mimopražské děti tvoří nejen na této klinice, ale i na dalších dětských pracovištích FN Motol, až 60 procent, což je dáno celorepublikovým spádem u některých vysoce specializovaných diagnostických a léčebných postupů.