Po celé cestě z Prahy až do Lán stály již několik hodin předem desítky policistů. Hlídají nájezdy na dálnice i všechny mosty. V pohotovosti jsou i speciální dálniční hlídky s passaty.

Už u kruhového objezdu v obci Stochov Slovanka se tlačí na 200 lidi. Kolem místa je dosti červeno, protože lidé mají čínské vlaječky a žluté čínské symboly na červených válkách. 

Mnoho z těchto lidí je asijského původu. V obci také stojí přibližně pět autobusů. Podle některých obyvatel právě tato vozidla přivezla Asiaty s uvítacími transparenty.

„Lidi se tu sešli před necelou hodinou," říkají přihlížející obyvatelé Tomáš a Jan okolo čtvrté honiny odpolene.

Podle nich se tu nic takového při jiné návštěvě nedělo. S takovým vítáním ale ani jeden příliš nesouhlasí. Český prezident v Číně podle nich takovou slávu neměl.

Vznikaly potyčky

Ne všechny vlajky, které jsou na místě k vidění jsou však čínské. Je zde několik lidí s tibetskymi vlajkami a s nápisy "Free Tibet" a "Human rights".

Mezi nosiči čínských vlajek a těmi s vlajkami tibetskými vznikají drobné potyčky. Asiaté vytrhli dvěma lidem tibetské vlajky a roztrhali je.

„Vítal jsem našeho prezidenta v Praze a pak jsem přijel autobusem sem," říká muž držící obří vlajku s čínským nápisem "Vítejte v České republice". V reakci na člověka, který pochybuje o dodržování lidských práv v číně říká, že se situace zlepšuje.

Po nějaké době se situace se lepší a u čekajících převládá ticho. Jen muž s transparentem o lidských právech je v konfliktu s lidmi držící čínské vlajky. Až policisté je upozorňují, že jsou v demokratické zemí a musí přijmout i jiný názor.

Policisté srocování nechtějí

Okolo půl páté však k davu přicházejí policisté a žádají všechny přítomné, aby se rozešli. „Jménem zákona opusťte prostor křižovatky. Probíhají zde bezpečnostní opatření." Lidé tak mají jít od křižovatky alespoň dvacet metrů, což se mnoha z nich nelíbí. 

Policisté střeží i lánský zámek.

Si Ťin-pchinga v Lánech přivítá český prezident Miloš Zeman. Po úvodním ceremoniálu, během kterého oba prezidenti pokynou z balkonu novinářům, odejdou zasadit do zámeckého parku strom. Odkryjí přitom památeční ceduli, která bude na sázení upomínat v češtině i čínštině. Následovat bude společná večeře.

Čtěte také: Čínský prezident Si Ťin-pching s delegací je v Praze