Semifinálová kola jsou bojem o postup do kladenského finále, kde nejde jenom o nalezení vítěze letošního ročníku. Ti nejúspěšnější se dočkají podpory usnadňující další rozvoj i nastartování hudební kariéry – a s vystoupeními finalistů se také bude možné setkávat na různých akcích pořádaných krajem nebo městy. Hejtmanství totiž s pořadateli tradiční soutěže hudebních talentů začalo spolupracovat, a to již před několika lety. Do organizování soutěže talentů se tak zapojuje i kraj.

Tři základní kola se letos konala ve Vlašimi, Kutné Hoře a Rakovníku. Porotě i divákům se naživo představilo 30 přihlášených kapel – a byl to zážitek. Naznačují to alespoň slova krajského radního pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václava Švendy (Spojenci/TOP 09). „Mladé kapely předvedly už v základních kolech neskutečný náboj,“ pochválil.

Porotci své favority mají – nakonec ale bude rozhodovat mínění posluchačů. „Bodově nejlépe v základních kolech dopadly kapely The Smallpeople z Rakovníka a středočeské Madam Royal a Stoner Toad,“ konstatoval zakladatel a ředitel soutěže Skutečná liga Lukáš Fousek. „To však neznamená, že v semifinále a finále nemá šanci zazářit dalších dvanáct postupujících kapel,“ zdůraznil.

Průlet vzducholodi Zeppelin nad Plzní, 17. 9. 2021
PODÍVEJTE SE: Největší vzducholoď na světě letěla z Prahy do Plzně

Jak porota na soutěžící pohlížela, přibližuje její členka Jenny Joey, bubenice a umělecká maskérka: ona hodnotila celkový dojem. „Tedy jak na mě působí frontman, zda komunikuje s publikem a jak to kapele dohromady hraje. Také jestli má kapela sladěnou image a klade důraz na vizuální stránku,“ konstatovala. Prostě: za podstatné považuje rozlišit, zda je tvorba muzikantů záležitostí pro pár přátel, nebo mají šanci zaujmout nové nezávislé posluchače – například na hudebním festivalu.

Také další z porotců, producent, skladatel a baskytarista Jan Šorm, klade důraz na to, jak kapela posluchače osloví a jaký nápad představí. „Různé pěvecké a instrumentální chyby při živém vystoupení mají na hodnocení minimální vliv, pokud to tedy celé nezní jako kakofonie,“ naznačil, že drobný omyl není při soutěži problém, pokud je jinak zřejmé, že kapela ví, co dělá. A dokáže si posluchače získat. „To může být třeba zajímavým zvukem, vizáží, chytlavými zapamatovatelnými skladbami – nebo to té kapele zkrátka skvěle hraje; šlape jí to,“ poznamenal Šorm.

Ilustrační foto.
Jezdit třicítkou jako v Paříži? Politici to v Praze nechtějí, odborníci jsou pro

Semifinálové open-air koncerty Středočeské Skutečné ligy 2021 se uskuteční v neděli odpoledne v Hořovicích a další o týden později v Jílovém u Prahy. Finále se pak odehraje v Kladně – konkrétně v Kulturním domě Sítná – 27. listopadu.