Průzkumy, které se zabývají informovaností lidí o zpětném odběru elektrozařízení, totiž stále ukazují, že lidé neví, jak s takovým materiálem naložit a skladují je doma v kůlnách, na půdách či v garážích. Častými důvody jsou jednak neznalost občanů, kam vlastně nepotřebné spotřebiče odložit, nebo nevyhovující dostupnost sběrného místa.

Elektrowin a České dráhy se proto chtějí zaměřit právě na co neúčinnější informovanost lidí. „Při přípravě projektu jsme hledali možnosti, jak informovat zajímavým a neotřelým způsobem co nejširší veřejnost a spojení s vlakovou soupravou nás velmi zaujalo," vysvětluje ředitelka zákaznického oddělení společnosti Elektrowin Taťána Pokorná. „Cestujícími jsou lidé všech generací a toto je mimořádná příležitost, jak je všechny oslovit," dodává.

Jízdní řád do stanice RecyklacePraha - Masarykovo nádraží 6.45 hodin
Kolín 8.29 hodin
Praha - Masarykovo nádraží 10.15 hodin
Kolín 12.39 hodin
Praha - Masarykovo nádraží 15.15 hodin
Kolín 16.11 hodin

Vlak do stanice Recyklace v pondělí 16. června poprvé vyjel na svou trasu Praha, Libeň - Český Brod - Kolín a bude na této trase v šesti pravidelných spojích jezdit až do 20. června. Každý, kdo v uvedených dnech tímto vlakem pojede, může ve jmenovaných stanicích nepotřebný elektrospotřebič odevzdat promotýmu oblečenému do nepřehlédnutelných zelenožlutých kostýmů. Ostatní cestující mohou spotřebiče odevzdat přímo v označeném vlaku do speciálních sběrných košů.

Za starý dostane výherce nový

Prvních 300 pasažérů, kteří vysloužilý spotřebič přinesou, obdrží od obsluhy hodnotný dárek. Ale ani ti další nepřijdou zkrátka. Za přinesený elektrospotřebič získají drobnou pozornost a los, na který mají šanci vyhrát nový spotřebič v hodnotě 1000 korun. Losování se pak uskuteční v pondělí 23. června v 10 hodin v budově Krajského úřadu Středočeského kraje.

„Projekt Jízda do stanice Recyklace je skvělou příležitostí, jak oslovit širokou veřejnost a připomenout lidem, že vysloužilé elektrospotřebiče rozhodně nepatří do popelnic či na černé skládky, ale že je třeba odkládat do míst určených pro jejich zpětný odběr," uvedl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Projekt oceňuje také Krajské centrum osobní dopravy (KCOD). „Podpora ekologie je pro nás velmi důležitá. Železniční doprava se obecně řadí k nejekologičtějším způsobům přepravy, proto nás akce zaujala a rádi jsme se k ní připojili," říká ředitel KCOD Středočeského kraje Alois Kašpar.

Akci dále podporují České dráhy, které poskytly prostory i vlakové soupravy. Ty budou v rámci stávajícího jízdního řádu vybaveny sběrnými koši a netradičními průvodčími.

Jízdu do stanice Recyklace mohou absolvovat také školy. Pro ně bude ve stanicích Praha - Libeň - Český Brod - Kolín připravena zajímavá naučná lekce z ekologie.