Navzdory negativním reakcím ze strany některých zákonodárců držitelé zbrojních průkazů z Mělnicka s návrhem souhlasí. Například Zdeněk T. z Neratovic. „Aktivitu ministerstva vzhledem ke snaze Bruselu zpřísnit držení zbraní v celé Evropské unii chápu a oceňuji. V žádném případě by ale neměla vést ke změně institutů krajní nouze a nutné obrany, ani možnosti nabytí a držení zbraní," poznamenal s tím, že současná pravidla jsou obecně považována za vyvážená.

S návrhem ministerstva vnitra souhlasí také mělnický Tomáš Z. „Účelem tohoto zákona je zachovat v Česku současný stav, navzdory snahám Evropské unie, jejíž nařízení a zákony jsou nadřazené těm našim. Ovšem s výjimkou národní bezpečnosti," připomněl a dodal, že pokud úprava ústavy projde, čeští držitelé zbrojních průkazů zpřísnění držení střelných zbraní v zemích Evropské unie nijak nepocítí. „Češi měli právo zasahovat proti teroristům vždy v rámci nutné obrany, teď jde o to zajistit, aby se měli jak bránit i v budoucnu," zmínil.

Můj dům, můj hrad

Zastáncem držení zbraní je také Petr Pátra starší, vedoucí skupiny historického šermu Rytíři Mělničtí. A to ať historických, které on a jeho kolegové používají při šermířské činnosti, tak i zbraní moderních. Letos si budu dělat zbrojní průkaz, abych mohl držet a používat i nehistorické zbraně. Rozhodně je nepůjdu zneužít, někoho přepadnout nebo dokonce zastřelit. Budu je mít pro obranu sebe, rodiny i společnosti, která je v nastávající době stále více ohrožována přílivem nelegálních migrantů," uvedl Petr Pátra.

„Líbí se mi nedávno ustanovený zákon v Maďarsku - můj dům, můj hrad. Ptal jsem se sám sebe, dokázal bych zabít? Je těžké na to odpovědět bez modelové situace. Ale ta otázka se dá položit i jinak - kdyby někdo ublížil členovi mé rodiny, dokázal bych nezabít?" zeptal se sám sebe muž, který by držení střelných zbraní podmínil opakovanými střeleckými prověrkami, teorií zacházení se zbraní a periodickými psychotesty.

Držet střelnou zbraň je nyní možné podle zákona o zbraních a střelivu. Z legálně držené zbraně lze přitom střílet na střelnici či ve chvíli, kdy se snažíte chránit život, zdraví nebo majetek.

Čtěte také: Snaha vnitra zapojit občany do zajištění bezpečnosti možná narazí