Kutnohorská čokoláda získala na International Chocolate Awards 4 bronzové, 3 stříbrné a 1 zlatou medaili. Díky tomu už podruhé postupuje do celosvětového kola těch nejlepších malovýrobců čokolády.

Mezinárodní soutěž International Chocolate Awards měla letos jubilejní 10. ročník. Soutěže se zúčastnily desetitisíce vzorků čokolád z Evropy, středního východu a Afriky. Mezi porotci byli profesionální someliéři, čokolatiéři, novináři věnující se gastronomii i další profesionálové čokoládového průmyslu z celého světa.

Tato soutěž probíhá pod hlavičkou International Institut of Chocolate and Cacao Tasting a letos se jí účastnila řada českých čokoládoven, z nichž dvě (kutnohorská Lidka a brněnská Ajala) uspěly. Mezi nejúspěšnější výrobce čokolády v Evropě se řadí v poslední době zejména severské čokoládovny Fjåk Chocolate, Friis-Holm Chokolade a Vigdis Rosenkilde či britské čokoládovny Duffy´s a Solkiki.

Lada Bartošová, majitelka čokoládovny a muzea čokolády v Kutné Hoře.
Lada Bartošová doktorát nikdy nedokončila, ale muzeum čokolády otevřela

Pro čokoládu Lidka to nejsou první mezinárodní úspěchy. Již po necelém roce výroby se dočkala první bronzové medaile za svou horkou čokoládu, o rok později získala na evropské soutěži dvě bronzové a jednu stříbrnou medaili. V celosvětovém kole soutěže posbírala v roce 2021 dokonce dvě stříbrné medaile a speciální cenu poroty za unikátní mléčnou čokoládu a na Academy of Chocolate v Londýně pak posbírala celkem devět bronzových a jednu stříbrnou medaili. Obnovená tradiční česká značka cukrovinek tak navazuje na prvorepublikové úspěchy, kdy v letech 1926 a 1927 získala nejvyšší ocenění v Paříži a ve Filadelfii.

Mezi nejvýše hodnocené čokolády Lidka se řadí zejména netradiční mléčné kombinace, například čokoláda z velbloudího a ovčího mléka či kávomléčný speciál. Celou řadu medailí ale posbíraly i takzvané jednoplantážní čokolády, tedy čokolády vyrobené z kakaových bobů jen z jedné jediné oblasti.

Rodinná čokoládovna v Troubelicích na Olomoucku si zakládá na kvalitě produkce. K výrobě sladké pochoutky používá ty nejlepší kakaové boby z Ekvádoru.
S nápadem na čokoládovnu přišel otec rodiny. Nyní sám vybírá kakaové boby

Čokoláda Lidka se totiž řadí mezi takzvané bean-to-bar výrobce, tedy výrobce, kteří si čokoládu vyrábějí sami od kakaového bobu až po tabulku a mají celý proces kompletně ve svých rukou – včetně třídění, pražení, drcení i mletí kakaových bobů. Právě kvalita výchozích surovin je pro čokoládovnu tím nejzásadnějším. O tom svědčí i poslední zlatá medaile za 100procentní čokoládu.

Kutnohorská rodinná čokoládovna byla založena v roce 2018, kdy manželé Bartošovi obnovili 100 let starou značku kutnohorských čokolád. Nyní už se čokoláda nevyrábí v továrně s 500 zaměstnanci jako za první republiky, ale v malé manufaktuře. Čokolády tam vyrábí ručně od kakaového bobu až po tabulku. Používají výrobní postupy, které se v Kutné Hoře používaly za první republiky i nové technologické postupy a receptury, které sklízí mezinárodní úspěchy.

V Kutné Hoře je čokoládě Lidka věnované malé soukromé muzeum, kde se návštěvníci dozví o historii slavné značky a mohou ochutnat i Lidku současnou.