Nad hlavami policistů, záchranářů, vojáků i zvědavců krouží vrtulník se silným světlem a hledá – ale co? Trosky letadla? Pilota? Místní spekulují. Ten ale nakonec štěstí neměl. Pád bitevníku 
L-159 nepřežil.

Bitevník Aero L-159 ALCA Armády ČR.

Bitevník Aero L-159 ALCA Armády ČR. Foto: ČTK

Očitý svědek nám popsal pád letadla. Je jedním ze skupinky přihlížejících, kteří se přijeli na pole podívat. Prý ztratilo kontrolu a padalo kolmo k zemi. „Mezi stromy jsem viděl jasnou oranžovou záři přes celé nebe," říká. „Hned nám bylo jasné, co se děje. Viděli jsme letadlo, a pak to hned zablesklo," dodává další, který se na celou věc díval z okna svého domu.

Zbytky letadla stále doutnají, na pole přijíždí snad nekonečná kolona hasičů a nových zvědavců, policie ale další lidi už poblíž nepouští.
Celou tragickou scénu osvětluje pouze jediná lampa, o kus dál stojí vozidlo hasičů, podle jeho posádky zapadlo do bláta a čeká, až přijedou další vozy.

U Kolína se zřítil bitevník L-159

Na místě se pohybují už pouze zdravotníci, kteří v několika místech něco na zemi ohledávají. Zvědavci se snaží zazoomovat svými mobilními telefony, kterými celou událost nahrávají. Nic ale není vidět.

Lidé do poslední chvíle věřili, že se pilot stačil katapultovat a nyní jej hledají pátrací vrtulníky a oddíly. Podle policejní mluvčí z Kolína Věry Žídkové byl pilot nalezen mrtev v troskách letadla.

Mluvčí generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková řekla, že se bitevník L-159 vracel z výcvikového letu.

Na místo přiletěl i vojenský vrtulník, sotva si ale vyměnila jeho posádka informace 
s týmem na zemi, znovu se vznesl do vzduchu.

Letadlo Aero L-159 ALCA

Aero L-159 ALCA je jednomístný jednomotorový bojový podzvukový letoun české výroby. Armáda ČR letouny používá od roku 2003. Projekt nových cvičných bojových letounů L-159 měl být záchranou společnosti Aero Vodochody i jedním z pilířů českého zbrojního průmyslu. Česká armáda si objednala 72 strojů, nakonec ale používá jen třetinu letadel. Stát se už roky snaží zbylé zakonzervované stroje prodat. Nedávno ministerstvo obrany nabídlo v inzerátu osm nepotřebných bitevníků L-159. V říjnu také zájem o letouny vyhlásila irácká delegace, z dodávky 28 strojů L-159 bude 24 bitevníků zcela nových, čtyři další budou z vlastnictví ministerstva obrany.

Přehled havárií vojenských letadel v České republice za 15 let

18. února 1998 – Smrt pilota si vyžádala havárie cvičného motorového vojenského letounu L-39, který se zřítil u obce Benátky na Královéhradecku.

10. listopadu 1998 – Bojový vrtulník Mi-24, který letěl z pražské letecké základny Kbely na vrtulníkovou základnu v Přerově, se zřítil u Slatinic na Olomoucku. Havárii nepřežil nikdo ze čtyřčlenné posádky.

17. června 1999 – Dva armádní letouny MiG-21 se srazily při návratu z výcviku a zřítily do neobydlené oblasti v blízkosti obcí Macourov a Česká Bělá na Havlíčkobrodsku. Dva piloti zahynuli, třetí muž se katapultoval.

16. června 2000 – Vojenský stíhací bombardér Su-22 se zřítil u obce Kladeruby na Třebíčsku v blízkosti armádního letiště v Náměšti nad Oslavou. Pilot se katapultoval, pád však nepřežil.

srpen 2000 – U obce Čejkovice nedaleko Chrudimi havaroval letoun L-29 Delfín. Pilot, šéf bojové přípravy vzdušných sil a plukovník generálního štábu Ján Malo, na místě zemřel.

říjen 2000 – Dvě vojenská stíhací letadla MiG-21 se zřítila u obce Bílek na Havlíčkobrodsku. Při havárii zahynuli oba piloti.

srpen 2001 – Nedaleko Pelhřimova havarovalo cvičné vojenské letadlo L-39 Albatros. Pilot při nehodě zahynul.

únor 2003 – Podzvukový bitevník L-159 Alca se zřítil ve vojenském výcvikovém prostoru Jince na Příbramsku. Zkušený třicetiletý pilot nehodu nepřežil. Příčinou havárie byla chyba pilota, který prováděl nebezpečný manévr v příliš malé výšce.

září 2004 – Šest britských vojáků zahynulo v troskách vrtulníku, který se zřítil poblíž letiště v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Vojenský vrtulník Lynx, který se účastnil česko-britského cvičení Flying Rhino (Létající nosorožec), po dopadu na zem shořel. Podle svědků stroj zavadil o elektrické vedení.

září 2007 – Dva české bojové letouny L-39 Albatros o sebe lehce zavadily křídly při letecké ukázce na Dni NATO. Piloti s poškozenými stíhačkami přistáli bez problémů, nikdo nebyl zraněn.

Srpen 2010 – Pilot bitevníku L-159 na základně v Náměšti nad Oslavou nezvládl přistání a vyjel mimo dráhu. Armáda o nehodě neinformovala, v září to uvedla televize Nova.

12. července 2010 – U Holic na Pardubicku spadlo do lesa vojenské cvičné letadlo L-39 Albatros. Oba piloti se ze stroje včas katapultovali.

16. prosince 2010 – Na Třebíčsku nedaleko obce Biskupice havaroval armádní letoun L-39. Oba piloti se katapultovali. Letoun, kterému za letu vysadil motor, dopadl do lesa. Nikomu se nic nestalo.

23. května 2012 – Na letišti v Čáslavi havaroval při přistání ruský vojenský letoun typu Antonov An-30 a začal hořet. Na palubě pozorovacího stroje bylo 23 lidí. Šest z nich – pět ruských a jeden český voják – utrpělo zranění, většinou popáleniny. Příčinou nehody bylo nezvládnutí techniky pilotáže a nedodržení nařízených parametrů při přistání

22. listopadu 2012 – U obce Radovesnice I západně od Kolína spadl jednomístný podzvukový bitevník L-159. Osud pilota dosud není znám.