O tom, které z přihlášených výrobků uspějí v letošním středočeském klání, rozhodovalo sedmero zkušených jazýčků. V komisi zasedli lidé, kteří potraviny mohou posoudit ze všech úhlů pohledu: zástupci ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, která se vedle zvířat zajímá i o pokrmy živočišného původu, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Potraviny. Ilustrační foto.
Potravinám na pranýři důvěřuje 99 procent uživatelů

Nejvíc bylo sladkého

Ve čtvrtek to připomněla Vladimíra Nováková z centrály SZIF, který kampaň Regionální potravina spravuje. Ostatně zástupce jeho ředitele Miloš Jirkovský bude ministrovi při udělování ocenění asistovat. Nejvíce porotci mlsali sladké. Nejpočetnější zastoupení měly totiž cukrářské výrobky včetně cukrovinek – do této kategorie bylo přihlášeno 15 výrobků.

Ilustrační foto.
Po půl roce je schváleno 92 cechovních potravinářských norem

Málo peněz, hodně muziky

Akce na Letné, kde ve spojení s Národními dožínkami koná gastro festival Regionfest, startuje již v pátek. Nabídne i obří farmářský trh, bezplatný vstup do zemědělského i technického muzea, doprovodné programy pro děti i dospělé či řadu hudebních vystoupení – od folkloru přes Ewu Farnou až po Argemu.

Štrúdly, které získaly ocenění Regionální potravina peče Eva Brabcová už tři roky.
Značky Regionální potravina si žena ze štrúdlárny nesmírně váží


NOVĚ UDĚLENÉ ZNAČKY REGIONÁLNÍ POTRAVINA STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Kategorie: Masné výrobky tepelně opracované
Milovická uzená krkovice bez kosti z domácí udírny
Do tmava uzená krkovice se silným kouřovým aroma. Je v nákroji růžová, prorostlá tukem, se sušší konzistencí domácího uzeného masa.
Výrobce: Fiala Milovice, Poděbrady


Kategorie: Sýry (včetně tvarohu)
Plísňový kozí sýr
Měkký plísňový sýr je vyráběn ručně. Pečlivým zpracováním vzniká souvislý porost plísně důležitý pro postupné prozrávání sýru, který celkem zraje 14 dní.
Mlékárna Kopecký, Chotusice


Kategorie: Mléčné výrobky ostatní
Ovčí jogurt bílý
Ovčí jogurt je vyroben z ovčího mléka z Chotusic. Je balen ručně a zraje ve skleničce.
Výrobce: Tavírna sýrů Salix, Bečváry


Kategorie: Pekařské výrobky
Rožďalovský rohový koláč
Ručně vázané koláče z nekynutého těsta obsahují pět náplní – tvaroh, mák, jablka, povidla a ořechy; na povrchu je drobenka. Prodávají se v prodejně u výrobny v Rožďalovicích.
Výrobce: Milena Tarabová, Rožďalovice


Kategorie: Cukrářské výrobky
Horecký jablečný zákusek
Korpusy tohoto zákusku jsou proloženy tvarohovým a jablečným krémem a prokapány rozvarem tuzemáku, což mu dodává charakteristickou kyprost a vlahost.
Výrobce: Střední odborná škola a SOU, Horky nad Jizerou


Kategorie: Alkoholické a nealkoholické nápoje
Ležák světlý premium – bezlepkové pivo
Pivo je obdobou klasické benešovské dvanáctky, avšak konzumovat je mohou i lidé nemocní celiakií. Je vyráběno klasickou technologií z tradičních surovin.
Výrobce: Pivovar Ferdinand, Benešov


Kategorie: Ovoce a zelenina
Chřest zelený
Výhonky zeleného chřestu rostou na otevřeném poli na nezakrytém záhonu vystavenému působení světla. Sklízí se každoročně od konce dubna do konce června.
Výrobce: Český chřest, Chýně


Kategorie: Ostatní
Med medovicový
Lesní med pochází z okolí Zbraslavic. V regionu minimálně zatíženém průmyslovou výrobou rostou lesy dubovo-bukového vegetačního pásu s četnými porosty ostružiníku a maliníku.
Výrobce: Zelená Bohdaneč, Bohdaneč


Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství ČR určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích. Značku, kterou spravuje Státní zemědělský intervenční fond, má výrobce oceněného produktu právo zdarma užívat na obalu po dobu čtyř let. V současné době značka patří 520 produktům od 378 výrobců.
Oceněním získaným od roku 2013 se nyní může pyšnit řada rozmanitých produktů středočeských výrobců: Paštika s pečeným masem (Řeznictví a uzenářství U Dolejších) * Salám s pepřem (Vlamexa) * Zrající sýr (Martin Homola) * Cvrčovický chléb (Cvrčovická pekárna) * Švestkový řez (Integrovaná střední škola Jesenice) * Bohemia mošt (Bohemia Apple) * Džem z českých malin (Berry servis) * Medovicový med z tupadelské bažantnice (Jana Vonšovská) * hovězí maso v pepři (Řeznictví a uzenářství U Dolejších) * Davelský poličan (Řeznictví a uzenářství U Dolejších) * sýrové Provázky (Martin Homola) * Slaný štrúdl (Eva Brabcová) * Špaldový řez s jogurtem (PANE) * Kounický ležák (Kounický pivovar) * Český chřest – královská pochoutka (Romana Šafránková) * Květový med z Ořecha (Vladimír Glaser) * Jevanská šunka s kostí (Vlamexa) * Pepík (Řeznictví a uzenářství U Dolejších) * Tučný tvaroh (Martin Homola) * Kváskový pecen cvrčovický (Cvrčovická pekárna) * Listový nugátový řez (Integrovaná střední škola Jesenice) * Hubertus – světlý ležák premium nefiltrovaný * Břežanský jahodový džem (Berry servis) * hrášková polévka (AGRO Jesenice) * Chlumecká pochoutka – kýta (Soukup Příbram) * Milovické viržínko s paprikou (Fiala Milovice) * sýr Popelák (Mlékárna Kopecký) * Rožďalovský rohový koláč (Milena Tarabová) * jahodová roláda smetanová (Integrovaná střední škola Jesenice) * Bakalář za studena chmelený (Tradiční pivovar v Rakovníku) * Listový špenát sekaný (AGRO Jesenice) * Majolka – klasická majonéza (BONECO).

výstavu Zemědělec, která se společně s Jarem s koňmi koná na Nymbursku – na Výstavišti Lysá nad Labem. O důvod víc k návštěvě pak prý bude v sobotu dopoledne. Od desáté hodiny bude hejtmanství oceňovat Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2016. „Vítěze vyhlásí a ceny předá radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Ivo Šanc (STAN),“ poznamenal Lochař.
S oceněním se pojí i certifikát, který výrobce oceněných potravinářských produktů opravňuje k užívání ochranné známky s logem soutěže. U stánku Středočeského kraje v hale B mohou návštěvníci oceněné výrobky nejen ochutnat, ale i zakoupit.


Výstava je tradičně věnována jak zemědělské a zahradní technice, tak i rozmanitým zahradnickým pomůckám, stejně jako květinám, stromkům, keřům, osivu a sadbě, ale třeba i postřikům. Její součástí jsou rovněž zahradnické trhy, stejně jako nabídka jezdeckých a chovatelských potřeb. V rámci doprovodného programu nechybí například zavedená aranžérská soutěž Polabský motýl, v jejímž rámci představují své umění především talentovaní studenti odborných škol a učilišť; hala C zase hostí Jezdecký festival, který potěší milovníky koní a jezdeckého sportu.


Kraj má své vlastní ocenění
Kvalitu, která chutná, oceňuje i Středočeský kraj. Pro pochoutky z regionu má titul Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Již tradiční soutěž je zaměřena na podporu propagace malých a středních potravinářských výrobců v regionu.
Zatím poslední výsledky za rok 2016 vyhlašovali letos na sklonku března v rámci výstavy Zemědělec v Lysé nad Labem radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Ivo Šanc (STAN) a ředitel Odboru veterinární hygieny středočeské veterinární správy Zdeněk Císař.
Do soutěže se v tomto ročníku přihlásilo celkem 17 výrobců se 70 produkty. V sedmi kategoriích uspěly:

Masné výrobky:
- Milovické viržinko s paprikou (Fiala Milovice)
- Paštika s pečeným masem, Martinův myslivecký salám (Řeznictví a uzenářství U Dolejších Davle)
- Zvěřinová paštika (Agrofinance CZ Hostín)

Mlýnské a pekárenské výrobky:

- Celozrnný chléb s vlašskými ořechy, Kornspitz, Celozrnné zrno s chia semínky (Pane, Dolní Nouzov)

Lahůdky a cukrářské výrobky:

- Banánek plněný (Eclairs), Pohár kokosový s chia semínky a jahodovým pyré, Věneček pudinkovo-máslová náplň (Pane, Dolní Bousov)

Mléko, mléčné výrobky:

- Svačinka – zahradní směs (Polabské mlékárny)
- Jogurt bílý, Jogurt – med (Apostolov Zájezd)

Alkoholické nápoje, víno (kromě piva):
- Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2015 (Školní statek Středočeského kraje)
- Likeria čokoládové, Likeria granátové jablko, Likeria bylinné hořké (Jiří Svoboda, Kouřim)

Med, výrobky ze včelího medu:
- Medovicový med lesní (Včelí farma Samek Římovice)
- Med květový pastovaný (Včelařství Tupadly)

Ostatní potravinářské výrobky a pivo:
- Tmavý ležák filtrovaný (Pivovar Hubertus Kácov)
- Polotmavé speciální pivo (Pivovar Herold Březnice)
- Bakalář světlý ležák za studena chmelený (Tradiční pivovar v Rakovníku)
- Cukr moučka extra jemná s obsahem protispékavých látek, Cukr bridž kostky (Tereos TTD Mělník)
- Džem z českých ostružin (Berry servis Břežany)