První místo vyhrála sedmnáctiletá Stanislava Strobachová z Tuřan u Slaného, která aktuálně studuje na Střední lesnické škole v Pískách u Křivoklátu.

Jakou techniku jste na vítězný obrázek použila a co na něm vidíme?

Je to grafická technika. Spojila jsem techniku linorytu s pointilismem. Na obrázku je naše Tuřanská zvonice, zasazená v okolní přírodě.

Jakým způsobem vznikl? Máte fotografii zvoničky nebo spoléháte na svoji paměť?

Obojí. A také jsem trochu zapojila fantazii.

Chodila jste jako dítě do základní umělecké školy a učila se výtvarným technikám?

Vůbec. Asi jsem talent od přírody. Začala jsem až na střední škole v Křivoklátě. Ve druháku, když se zde otevřel výtvarný kroužek s naší vychovatelkou Zuzanou Štěpánovou. Byla to právě ona, kdo mi ukázal techniku linorytu, a ta mě uchvátila. Takže se malování věnuji něco přes rok.

Chcete tedy určitě v malování pokračovat?

Jasně. Chci pokračovat a rozvíjet se dál. Také se mi líbí již zmíněný pointilismus, to je styl malby, ve kterém malé vzdálené body základních barev vytvářejí dojem mnoha různých barev. Je to založeno na schopnostech vnímání oka a mysli, které míchají jednotlivé body do celé škály barev. Takže jsem si nejprve natiskla linoryt a jeho část pak vynechala s dodělala obrázek ve stylu pointilismu.

Ani se nemusím ptát, jaký máte pocit z vítězství…

Úžasný. Je to můj první větší životní úspěch.

Co v křivoklátské škole studujete a proč jste zvolila právě tuto školu?

Maturitní obor lesnictví. Vztah k lesu, lesnictví a především pak myslivosti jsem s největší pravděpodobností zdědila po mém dědovi z máminy strany.

Čtěte také: Veřejným kreslením obhajuje pastelky