Rovněž hasiči se ocitli v jednom kole; ti měli nejvíce práce na Praze-východ a na Příbramsku. To vše rovněž kvůli vichru – a především popadaným stromům.

Mladší brácha ničivého orkánu

Silný vichr, před nímž meteorologové s předstihem varovali, se ve středních Čechách v pondělí 30. září ohlásil komplikacemi hned po ránu. Další problémy lze očekávat ještě během dne: výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před velmi silným západním až jihozápadním větrem s nárazy kolem 25 m/s (90 km/h) totiž platí až do večera; konkrétně do 20. hodiny.

A během odpoledne místy a chvílemi může vichr ještě sílit. Tato větrná bouře už má své jméno: Mortimer. Svým charakterem představuje cosi jako mladšího a slabšího bratříčka orkánu Kyrill řádícího v lednu 2007. Ten tehdy nejen škodil, ale dokonce zabíjel.

Stromy padaly na koleje i silnice

Spadlé stromy zkomplikovaly řadě lidí cestování do zaměstnání, škol či třeba k lékaři. Ráno zastavily železniční dopravu v úsecích Čerčany – Benešov, kde bylo poškozeno i trakční vedení, na trati Beroun – Rakovník mezi stanicemi Nižbor a Zbečno, na Berounsku od Lochovic po Zadní Třebaň a na Rakovnicku mezi Milostínem a Měcholupy na chomutovské trati. Poblíž městysu Liteň na Berounsku dokonce vlak do spadlého stromu narazil; naštěstí se nikdo nezranil.

Všechna problémová místa v kraji se podařilo zprovoznit ještě během dopoledne. Cestující jak z příměstských vlaků, tak i z rychlíků však do té doby museli čekat na příjezd náhradních autobusů. Ani autobusy však po ránu nejezdily bez problémů. Odpoledne se kvůli překážce na trati zapříčiněné silným větrem zastavil provoz rychlíků i příměstských vlaků v Kladně: v úseku Kladno – Kladno-Ostrovec.

Spadlé stromy citelně potrápily také silniční dopravu. Policie před nimi v době ranní špičky varovala například na staré benešovské silnici II/603 u Kamenice na Praze-východ či na méně frekventovaných silnicích u Králova Dvora na Berounsku, v úseku Úžice – Čekanov na Kutnohorsku, v obci Běleč na Kladensku či u Branova na Rakovnicku.

Ranní dopravu zkomplikovalo i několik dopravních nehod – třeba srážka dvou aut bez zranění osob u obce Libeř na Praze-západ, vyšetřování střetu osobního auta s cyklistou o obce Hrdlořezy na Mladoboleslavsku či nehoda dvou aut v obci Sokoleč na Nymbursku. Trable na několika místech přinesly také nárazy aut do zvěře; například na vytížené silnici II/108 u Krupé na Kolínsku.

Silnice byly navíc přímo zavaleny auty. Protože ráno mnohde pršelo, řada lidí se rozhodla využít „plechové deštníky“, což ještě přitížilo beztak úporné dopravní špičce pondělního rána. Citelným zdržením se to projevilo zvláště na příjezdu do Prahy, a to prakticky ze všech směrů. Cestu přes Uhříněves na okraji metropole navíc zkomplikovalo neplánované omezení kvůli havárii plynového potrubí.

Premiér Andrej Babiš
Kauzu Babišova střetu zájmů úřad pravomocně zastavil

Šestačtyřicet událostí za hodinu

Středočeské hasiče pak výjezdy spojené s počasím – v naprosté většině šlo právě o zásahy s motorovými pilami při odstraňování spadlých stromů – v noci na pondělí i během ranních hodin zaměstnávaly téměř výhradně. Nejvíce na Praze-východ, kde to mezi půlnocí a devátou hodinou bylo na deseti místech. Následovaly Příbramsko se šesti zásahy, Benešovsko, Berounsko a Kutnohorsko (po čtyřech); se třemi výjezdy se připojily oblasti Kolínska, Nymburska a Prahy-západ. Ušetřeny však nezůstaly ani Kladensko, Mladoboleslavsko či Rakovnicko.

Do desáté hodiny napočítali hasiči ve středních Čechách 65 událostí – s tím, že každou hodinu přibývá zhruba desítka nových. Jejich mluvčí Jaroslav Gabriel k tomu poznamenal, že běžně mívají v kraji mezi 30 a 40 zásahy – avšak za celou 24hodinovou službu. Pozornost díky fotografiím, které hasiči zveřejnili na facebooku, vyvolal především pád menšího stromu ve Slaném, který se svalil na zaparkovaná auta, či zásah ve Staré Huti u Dobříše, kde se zlomila mohutná vrba. Podle Gabrielových slov však stromy zasáhly také chaty. Nejvíce práce nicméně hasiči měli s odklízením stromů spadlých na silnice, jež překážely dopravě.

Hodinu před pondělním polednem se však nárůst zásahů ještě výrazně znásobil: jen během ní přibylo 46 nových hlášení o událostech souvisejících se silným větrem! V poledne tak operační středisko v Kladně mohlo konstatovat, že již vysílalo jednotky hasičů – jak profesionálů, tak příslušníků dobrovolných sborů – bezmála ke 140 událostem. Nápor však pokračoval i během odpoledne. Když za další hodinu přibylo v kraji rovných 40 nových událostí v souvislosti se silným větrem a mezi 13. a 14. hodinou hasiči přijali dalších 35 nových hlášení, mohli konstatovat, že už se přehoupli přes dvě stovky. Dvě hodiny po poledni bylo zásahů přesně 213 – a to s výhledem, že zdaleka ještě nejde o číslo konečné. Což se ukázalo třeba ve čtyři odpoledne, kdy počet výjezdů se značkou Mortimer dosahoval v kraji již 238. Vlastně to ale nebyla zpráva tak úplně nepříznivá: během poslední hodiny přibylo už „jen“ 11 událostí…

Vývoj bylo možno shrnout stručně: k popadaným stromům se místy přidaly utrhané plechy ze střech. Například ve Vlašimi zasahovali lezci z hasičské stanice profesionálů v Benešově společně s dobrovolným sborem z Trhového Štěpánova na střeše školy, kde vichrem utržený plech hrozil pádem. Nejvíce postiženou oblastí zůstával region Prahy-východ.

Středočeští policisté kontrolovali nepozornost za volantem.
Za telefonování platilo pokutu 90 řidičů. Další koukali do novin či na televizi

Jak se chovat za silného větru
- Pozor na nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty – ať už větrem shozenými nebo unášenými – zlomenými větvemi nebo vyvrácenými stromy (a to jak v porostech, tak rostoucími samostatně); je třeba počítat i s možností převrácení prázdného nákladního automobilu.

- Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně – jako kdykoli jindy v případě větrného počasí.

- Omezit pohyb venku i jízdy autem; v případě nutnosti jet maximálně opatrně a pomalu.

- Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů.

- Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Ilustrační foto
Mýtné se dotkne v kraji šesti úseků silnic první třídy