Michalik sám ambice usednout v dolní komoře nemá a na kandidátce nebude. „Já jako středočeský předseda STAN jsem se hodně angažoval v krajském projektu, chci, aby byl úspěšný, a proto chci věnovat čtyři roky pouze tomuto projektu," uvedl Michalik, který je radním pro hospodářský a regionální rozvoj. Podobně se podle něj rozhodli krajští radní pro životní prostředí Ivo Šanc nebo pro investice a majetek Martin Macháček.

Čtěte také: Bartošek: Těsné hlasování o koalici se STAN Bělobrádka neoslabilo

Kdo bude v čele kandidátky za KDU-ČSL není jasné 

Podle dohody s KDU-ČSL by STAN na společné kandidátce mělo patřit první místo a lidovci obsadí dvojku. „Pak je otázka, kolik dalších míst budeme mít ještě my a kde bude začínat nějaký kandidát KDU," uvedl Michalik. Poukázal na to, že ve středních Čechách jsou STAN silnější než KDU-ČSL.

Kdo bude za KDU-ČSL v čele kandidátky, zatím není jasné. Krajská nominační konference se už sice konala, dva favorité ale proti očekávání delegátů skončili až na třetím a čtvrtém místě. „Kvůli způsobu, jakým se rozhodovalo o pořadí, to dopadlo, jak nikdo nečekal. Takže zřejmě ještě dojde k nějaké korekci," řekl místopředseda středočeských lidovců Daniel Průša.

Může dojít ke korekci 

Podle něj se na konferenci vytvořily dva tábory, které hlasovaly pro svého kandidáta a zároveň proti kandidátovi druhé strany, což v konečném výsledku oběma favoritům ublížilo. Konkrétní jména Průša nechtěl uvést.

„Já bych se k tomu ještě nerad vyjadřoval, protože věřím, že ještě dojde ke korekci," uvedl. Prozradil pouze to, že poslanecký mandát chce obhajovat Ivan Gabal. Naopak předseda středočeské KDU-ČSL Karel Koubský kandidovat do Sněmovny nehodlá.