Uplatnění v řadách profesionálů nově nabízí Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje na svém webu i na facebookové prezentaci. Celkově zamýšlí obsadit osm míst hasičů, z toho tři se specializací na strojní službu. V tomto případě se počítá i s řízením cisterny, a tak je nutný řidičský průkaz skupiny C, jinak stačí i skupina B.

Chybí i pracovníci na denní pozice

Volných míst, která by středočeští hasiči rádi obsadili, je však podstatně víc. Deníku to řekla Vladimíra Kereková z centrály HZS Středočeského kraje. Napříč krajem, kde je u profesionálních hasičů zhruba 1,2 tisíce míst, v současnosti chybí 70 příslušníků. „Ať hasičů, nebo takzvaně na denní pozici,“ připomněla Kereková.

Ilustrační foto
Osm set zájemců o práci u policie si plány rozmyslelo. Změní přístup peníze?

Denní pozicí se rozumí například preventisté, ale i pracovníci odboru KIS – komunikační a informační služby. Ta zajišťuje chod počítačů, ale i tabletů, kterými jsou vybavena výjezdová auta, nebo fungování krajského operačního střediska. Na každém územním odboru funguje jeden takovýto pracovník – a na krajském ředitelství desítka.

Pomáhají dny otevřených dveří i návštěvy škol

Nábor v loňském roce hodnotí středočeští hasiči jako úspěšný. Osvědčily se dny otevřených dveří na vybraných hasičských stanicích, ale i působení specialistů na preventivně výchovnou činnost, kteří navštěvují střední školy a možnosti pracovního uplatnění. Nicméně nově se počet pozic zvýšil o 30 míst. Je také třeba počítat s tím, že 25 příslušníků profesionálního hasičského sboru odešlo.

Naposledy HZS Středočeského kraje informoval o poslední směně velitele družstva na stanici v Neratovicích Miroslava Víta, který hasičskou kariéru zahájil před 33 roky.

Miroslav Vít nastoupil po 33 letech na svou poslední hasičskou směnu.
Miroslav Vít nastoupil v Neratovicích po 33 letech na poslední hasičskou směnu

Při náboru se hasiči podobně jako policisté setkávají s tím, že uchazeči mají problém s absolvováním psychologických testů. Někteří z těch, kteří uspějí, pak ještě ztroskotají na fyzických testech – případně neprojdou zdravotními prohlídkami. „Populace mladých není zvyklá sportovat,“ poznamenala Kereková.

Velké továrny jsou konkurencí

Nové posily by byly vítané plošně po celých středních Čechách. Největší komplikace s doplňováním stavu hlásí hasiči v regionech, kde možné uchazeče „odlákají“ velcí zaměstnavatelé. Na Mladoboleslavsku zejména Škoda Auto, na Kolínsku Toyota a na Kutnohorsku Foxconn nebo Philip Morris. Příjem mohou nabídnout větší – a navíc nemají požadavky v oblasti psychologie, fyzické zdatnosti nebo zdravotních testů.

Nástupní plat hasiče ve 3. tarifní třídě dosahuje od 27 900 korun do 40 520 korun podle započitatelné odborné praxe. K tomu se dále připočítává rizikový příplatek ve výši 5600 korun, příplatek 500 korun za používání dýchací techniky a odměna za služební pohotovost ve výši 4000 až 5000 korun.