Ještě se uvidí, jaké informace dostane ministerstvo v dubnu, nechával si ministr otevřená zadní vrátka, aniž Deníku upřesnil, o jaké informace by se mělo jednat.

Zprávy to nakonec musely být velmi dobré. Naznačuje to spokojený úsměv na tváři ředitele středočeské policie Václava Kučery, který dostal svolení k náboru nikoli přislíbených pěti desítek nových příslušníků, ale dokonce počtu víc než dvojnásobného: hovoří se o 108 nových policistech - a možná jich dokonce bude i 120. A zájem o práci v uniformě muži i ženy mají…

Střední Čechy se společně se severem republiky řadí k regionům v republice, kde je nedostatek policistů cítit velmi palčivě; na Praze-východ dokonce vypomáhali policisté z metropole. Dosud jich do plánovaného stavu 3785 chybělo 270 - kvůli úsporám ale byl nábor zastaven. Noví příslušníci policejního sboru by měli posílit stavy v Kolíně a v sousedství Prahy, hodně potřební jsou ale třeba i na Příbramsku a na Kladensku. Kučera ale chce ale nové kolegy rozdělovat po kraji co nejrovnoměrněji - aby dostali příležitost učit se od zkušenějších kolegů.

Nově přijímaní policisté se ovšem v ulicích neobjeví okamžitě. Jsou spíše trumfem pro budoucnost. Po výběrovém řízení, jehož součástí jsou psychotesty i zkoumání zdravotní a fyzické způsobilosti nastoupí uchazeči na tři týdny do školního policejního střediska - a poté je čeká základní příprava.