„Budu navrhovat, aby se ta částka zdvojnásobila, to znamená, aby byla čtyři miliony korun na každý rok," uvedl. Návrh by měli v dubnu projednat zastupitelé, aby se během června peníze dostaly k divadlům.

Čtěte také: V Divadle v Řeznické se vydají do roku 1989. Ve hře Sametová noc

Od loňského roku dostávají středočeská divadla dotace od kraje podle nových pravidel. Přihlíží se například k počtu premiér či získaným oceněním. Každá scéna dostává dotaci složenou z fixní a pohyblivé části. Kromě toho regionální divadla dostávají příspěvky také od měst a státu a ucházejí se i o peníze sponzorů.

Kritéria pro rozdělování peněz nechce vedení kraje  příliš měnit

Nová krajská koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů převzala model financování divadel od předchůdců a v letošním rozpočtu nejdříve počítala se dvěma miliony, stejně jako tomu bylo loni.

„Byla na to krátká doba, tak se to víceméně zkopírovalo," uvedl Marek k přípravě rozpočtu. Nyní by ale ke schválené částce rád přidal prostředky z loňského přebytku hospodaření. Kritéria pro rozdělování peněz mezi divadla nové vedení kraje nechce příliš měnit, podle Marka půjde spíše o kosmetické změny.