Kraj plánuje výstavbu nových speciálních zařízení a vytváření míst ve stávajících domovech seniorů. Stavební práce na novém domově se zvláštním režimem, kam bývají umisťováni lidé s Alzheimerovou chorobou, by měly začít už letos.

Kraj má evidováno asi 500 žádostí 

Jeho výstavba se plánuje při Domově seniorů v Novém Strašecí. Vzniknout by tu mělo 22 míst. Poptávka lidí je ale několikanásobná.

„Kraj má údaje o počtu evidovaných žádostí ve svých příspěvkových organizacích, které poskytují službu domova se zvláštním režimem. Jedná se o asi 500 žádostí, z toho polovina je akutních," uvádí Markéta Prokešová z tiskového oddělení krajského úřadu.

V regionu je 32 poskytovatelů služby 

Určitá čekací doba je podle ní přirozenou záležitostí. Do té doby mají žadatelé zajištěnu péči prostřednictvím rodiny či za pomoci terénních sociálních služeb.

V regionu je 32 poskytovatelů této služby s celkovou kapacitou 1313 lůžek. Z toho jedenáct sociálních služeb s kapacitou 500 míst zajišťuje přímo kraj prostřednictvím své příspěvkové organizace.

Vzniknou nová speciální zařízení 

„Příspěvkové organizace kraje průběžně reflektují vývoj poptávky po pobytových službách pro seniory a přesouvají část kapacity z domovů pro seniory do domovů se zvláštním režimem," upřesnila Prokešová. Do budoucna se řeší další projektové záměry v různých částech kraje.

Nové oddělení se zvláštním režimem, které je určeno pro lidi s chronickým duševním onemocněním, Alzheimerovou chorobou nebo jinými formami demence, otevřel asi před dvěma lety také domov pro seniory v Berouně. Kapacita je 19 lůžek. „Dostatečné to není, zhruba stovka žadatelů se k nám nedostane," říká Olga Dolejšová, zástupkyně ředitele.

Domovy mají nedostatek personálu 

Rozšiřování tohoto oddělení tu přesto neplánují. Podle Olgy Dolejší tito senioři vyžadují speciální péči. „Potřebují chodit mnohem častěji ven, také vyžadují stálou pozornost od zaměstnanců. Personálně na to nejsme vybaveni," doplňuje.

Téměř sto míst pro lidi trpící demencí je vyčleněno v domově pro seniory v Uhlířských Janovicích na Kutnohorsku. Přesto jsou všechny beznadějně naplněné. „V pořadníku čeká asi tři sta lidí, většina z nich do tohoto oddělení," uvádí zástupkyně ředitelky Pavla Čermáková.

Čtěte také: Benešovská nemocnice přestěhuje dětské pacienty do pavilonu porodnice