IBM Firmou roku 2022 Středočeského kraje se stala společnost AGRA Řisuty, jejíž název neklame: opravdu se zabývá zemědělstvím; věnuje se jak rostlinné, tak živočišné výrobě.

Titul MONETA Živnostník roku 2022 Středočeského kraje získala Martina Koníčková připravující bylinné (a ovocnobylinné) sirupy. Regionální vítěze, kteří budou reprezentovat Středočeský kraj v celorepublikovém finále, vybrala porota ze 196 přihlášených firem a živnostníků z nejrůznějších oborů. Celostátní výsledky budou vyhlášeny 8. prosince.

Začátek podnikání? „Škoda nevyužít“

Příběh živnostnice Koníčkové z Baště na Praze-východ připomíná, jaká náhoda může stát na počátku úspěšné cesty. V jejím případě to byl jeden přerostlý keřík levandule na zahradě – a myšlenka, že vonící bylinku by byla škoda nezužitkovat.

To vedlo k nápadu vyrábět bylinkové sirupy podle šetrných receptur bez použití chemických látek. Levandulový byl první – a dodnes se těší velké oblibě. Nyní však už živnostnice vyrábí desítku různých druhů s využitím rozmanitých bylinek, jež zrovna nabízí daná roční doba: od mateřídoušky až po rakytník.

Ilustrační foto.
Mládež pod drobnohledem. Policie vyrazí během podzimních prázdnin na kontroly

Nezůstalo však jen u sirupů. Koníčková nyní chystá etikety také pro své první první džemy a čatní; ovšemže také s bylinkami.

Ty vnímá nejen jako voňavou a chutnou krásu, ale vidí v nich i tradičního pomocníka při řadě neduhů. „Pomáhají proti kašli a zahlenění, mají detoxikační účinky a pro náš organismus jsou všeobecně velmi prospěšné,“ poznamenala.

Nebylo prý ale jednoduché rozmanité bylinky detailně poznat: nejen jejich různé využití, chutě a aromata, ale především přijít na to, s čím je skloubit, aby chuť byla vynikající. Právě odvahu, s níž se pouští do kombinování chutí, ocenil porotce Milan Silný.

Zaujalo ho také, jak nyní vítězná živnostnice začínala: vlastně z ničeho; skutečně od jednoho keře levandule. Silný nicméně připouští, že porota neměla jednoduché rozhodování: „Finalisté byli velmi vyrovnaní.“

Elektronika pomáhá s prací na poli i ve stáji

Vítězná společnost AGRA Řisuty je rodinná zemědělská firma založená v roce 1994. Nyní zaměstnává 35 pracovníků. Hospodaří v severozápadní části Středočeského kraje na více než 2,5 tisíce hektarů zemědělské půdy, přičemž klade důraz na využívání moderních technologií; označuje se to jako precizní zemědělství. Pěstuje převážně potravinářské a krmivářské obilí, olejniny, luskoviny a jeteloviny; věnuje se i produkci osiv.

V živočišné výrobě se společnost zaměřuje na chov vepřů; v současnosti dosahuje roční produkce kolem šesti tisíc jatečných prasat. Významná část je určena pro zpracování místními řezníky, přičemž zemědělská firma se touto spoluprací ráda pochlubí: prodává Stanislavu Chvapilovi v Řisutech, Jiřímu Kučerovi v Kačici a Václavu Valentovi v Tuchlovicích.

Hornické muzeum Příbram.
Státní svátek se slaví za korunu. Středočeská muzea nabídnou symbolické vstupné

Porota zaznamenala, že AGRA Řisuty je v regionu jedním z posledních producentů vepřového masa. Loni dokonce postavila novou výkrmnu prasat.

„Nová stáj byla projektována ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou a zahraničními odborníky. Je vybavená řadou inovativních prvků se zaměřením především na pohodu a zdraví chovaných zvířat,“ připomněl firemní agronom Vítězslav Krček. Míní, že pravděpodobně jde o nejmodernější stáj svého druhu v republice.


Výsledky podnikatelských soutěží ve Středočeském kraji
IBM Firma roku 2022:
1. AGRA Řisuty (Ledce, okres Kladno) – rostlinná a živočišná zemědělská výroba
2. BENEŠ a LÁT (Poříčany, okres Koín) – rodinná strojírenská společnost
3. Gloobe corp. (Horoměřice, okres Praha-západ) – vývoj, výroba a distribuce superpotravin


MONETA Živnostník roku 2022:
1. Martina Koníčková (Bašť, okres Praha-východ) – výroba sirupů
2. Dan Tržil (Statenice, okres Praha-západ) – tvorba podcastů
3. Gabriela Janebová (Mladá Boleslav) – provoz sýrárny
Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2022: EBAS (Benešov) – vývoj, testování a výroba kovových dílů
MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 (jde o ocenění živnostníků, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání a nevzdali to, když se objevily komplikace): Gabriela Janebová (Mladá Boleslav) – provoz sýrárny