Nepůvodní živočichové, kteří k nám byli zavlečeni z jiných končin, pro něž se také vžilo označení invazní druhy, mohou pro své okolí představovat zlo. Způsobují škody lidem, ohrožují domácí faunu i flóru a představují hrozbu pro celý ekosystém. Platí to třeba pro nutrie. Zvířátka, která například spousta rodin s dětmi vnímá jako roztomilé „myšičky“, na něž je radost pohledět – a už proto by je hodní lidé měli přikrmovat. To také mnozí dělají; nejen ve městech, ale i v otevřené krajině.

Ve skutečnosti nutrie říční, stejně jako třeba ondatra pižmová, mohou být přenašeči onemocnění nebezpečných i lidem; dobrým sousedem ale nejsou i z dalších důvodů. Mohou ohrozit cenná přírodní společenstva ničením porostů na březích, zvládnou zdevastovat plodiny na polích – a také dokážou narušovat vodní stavby včetně protipovodňových hrází. Podobně problémových zvířat jsou desítky.

Některá likvidují drobné živočichy či vajíčka a mláďata ptáků, což je třeba případ mývala severního, psíka mývalovitého nebo norka amerického; posledně jmenovaný devastuje i populace raků, obojživelníků či ryb, protože spořádá vše živé na dosah. Dokonce i husice nilská představuje problém: agresivním teritoriálním chováním brání v hnízdění jiných vodních ptáků

Myslivci během sezóny, která skončila na jaře letošního roku, ulovili více než milion kusů zvířat
Lovecká sezona byla nebývale silná. Myslivci zastřelili nejvíc jelenů v historii

Omezovat stavy nepůvodních druhů mohou nyní myslivci intenzivněji než dříve. Ministerstvo zemědělství po dohodě s resortem životního prostředí vydalo prováděcí vyhlášku k zákonu o myslivosti, která od počátku letošního roku povolila lov v rámci regulace nepůvodních druhů všem myslivcům; dříve toto právo měli jen členové myslivecké stráže.

Před rokem, než vyhláška začala platit, se mezi myslivci objevily debaty, zda nebude lepší zůstat u soustředění pozornosti na regulaci stavů spárkaté zvěře, jestliže odstřel invazních druhů nenabízí moc možností vydělat na kožešině a ke konzumaci se hodí vlastně jen maso nutrie (kterou ale nejí každý).

Střílení dost lidí vnímá s nelibostí

Že rozšíření práva lovit nepůvodní druhy střelci při návštěvách honiteb využívat začali, potvrdil Deníku jednatel Okresního mysliveckého spolku Praha-venkov Karel Říšský. „Věnují se tomu, co to jde – a jak spolu mluvíme, děje se to po celém regionu,“ konstatoval. Závěry ale zatím může jen odvozovat z toho, co slyší od myslivců. Konkrétní čísla budou k dispozici později.

„Pokud mám informace, největší problém jsou nutrie, které se v oblasti vodních toků hodně rozšířily a páchají velké škody. Problém je, že je lidé z okolí často krmí a naučili je zvyknout si na přítomnost lidí,“ řekl Říšský s tím, že nutrie se lokálně pomnožily hlavně na tocích, u nichž nacházejí dostatek krmiva nebo jim potravu lidé přinášejí. „Hodně se vyskytují i v intravilánech obcí, kde se zasahovat střelbou nedá; toto území je vyčleněno z honebních pozemků. Střílet se může jen mimo obec – a samozřejmě i tam se odstřel nedá provádět, pokud jsou na místě lidi,“ konstatoval.

Ilustrační foto
Vysazování stromů u silnic? Je to snazší, nežli je chtít kácet

Deníkem oslovený myslivec Luboš poznamenal, že v souvislosti s odstřelem nutrií neznamenají komplikaci jen lidé, kteří jsou právě na místě. Třeba ti, kteří jim nosí krmení, by prý zprávu o střílení přijali hůř než vraždu. „Oni nevidí souvislosti a jen se rozplývají ťuťu-ňuňu kožíšek, dětem se to líbí,“ uvedl s tím, že krmení přivandrovalých škůdců leckdo vnímá jako svůj ekologický počin ve prospěch ochrany přírody. Aniž by byl ochoten připustit, je jí tím naopak škodí. „Ale každý má svou hlavu a nepřesvědčíte ho,“ mávl rukou s tím, že o těchto věcech už nemluví ani v rámci rodiny.

Na čísla je nutné počkat do léta

Tento myslivec také Deníku řekl, že se vyřešilo, o čem před rokem s kolegy hodně diskutovali: zda při zastřelení nepůvodních druhů ještě nebude třeba platit za likvidaci v asanačním ústavu. „Dostali jsme stanovisko veterinářů, že pokud jde o zdravě vypadající kus, do kafierie nemusí,“ konstatoval. To potvrzuje i Vlastimil Waic z centrály Českomoravské myslivecké jednoty, jež Státní veterinární správu požádala o stanovisko k likvidaci kadaverů jedinců invazních druhů usmrcených myslivci. Pokud nejde o zjevně nemocný kus, odvoz zvířete do kafilerie není nutný.

Ani Waic ale nemá podklady k tomu, v jakém rozsahu myslivci začali nového práva využívat: aktuální evidence není k dispozici. „Vše se dozvíme až na zhruba na konci srpna, kdy Český statistický úřad zveřejní statistiku za myslivecký rok, který trvá od počátku dubna do konce března,“ uvedl.

Laboraoř DIANA Lab.
Z jednoho testu slin lze poznat různé viry. Včetně covidu či chřipky

Stejnou informaci Deníku poskytl i mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý: „Informace o naplňování ‚invazní vyhlášky‘ za rok 2022 budou známy až po vyhodnocení myslivecké statistiky. Data za myslivecký rok 2022 ze všech honiteb budou zpracována v průběhu léta.“ Také Dominika Pospíšilová z ministerstva životního prostředí sdělila: „Podle našich informací je ze strany uživatelů honiteb, myslivců nová úprava využívána, ale souhrnné údaje budou k dispozici až na základě vyhodnocení takzvané myslivecké statistiky.“