Informaci o napadení výsledků voleb SPD ve Středočeském kraji potvrdila mluvčí krajského soudu v Praze Pavlína Bočková. Podle ní výsledky voleb napadly kromě středočeské SPD další čtyři fyzické osoby, dvě žádosti byly odmítnuté. Účastníci sporu nyní mají tři dny, aby se k napadení voleb vyjádřily.

Důvodem žaloby byl velký počet neplatných hlasů 

„Na základě právní analýzy, kterou jsme obdrželi, žádáme dle doporučení advokátní kanceláře přepočítání hlasů ve Středočeském kraji. Vzhledem k probíhajícímu řízení nebudeme tuto záležitost více komentovat," uvedl Tomio Okamura. Ze žaloby, které SPD ke krajskému soudu podalo, nicméně vyplývá, že důvodem byl především vysoký počet neplatných hlasů, kterých bylo dohromady 5845.

Středočeské SPD chybělo podle informací k pětiprocentní hranici 141 hlasů. Kdyby se tyto hlasy nakonec při přepočtu skutečně objevily, SPD by se dostala do zastupitelstva, kde by získala pravděpodobně tři mandáty. To by zamávalo počtem zastupitelů jednotlivých stran.

Některé strany by ztratily po jednom mandátu 

Na základě D´Hondtovy metody by se to dotklo stran STAN, ČSSD, KSČM, které by ztratily po jednom mandátu. Podle lídra STAN Víta Rakušana by mohla SPD získat až čtyři mandáty.

„Jeden mandát získat nelze, minimum jsou čtyři, podle mého názoru. To by samozřejmě měnilo i různé dokumenty, které jsou podepsány, jako koaliční smlouva v rozložení hlasů, které vychází z voleb, jak bylo sečteno," řekl. Dále uvedl, že by to pro koalici znamenalo nová vyjednávání a hlavně podpis nové koaliční smlouvy.

Napadení voleb oddálí jmenování hejtmana

Podle dalších účastníků vznikající koalice by to na budoucí koalici nemělo mít vliv. „Koalici to nezkomplikuje. Jediné, co to zkomplikuje, že budeme mít na tvorbu rozpočtu o něco méně času," uvedl Daniel Marek z TOP 09.

Naráží i na to, že napadení výsledků voleb oddálí celý proces vzniku koalice a jmenování středočeského hejtmana, které se mělo v původním plánu konat pátého listopadu. Poté, co byly volby středočeskou SPD napadeny, se celý proces jmenování prodlouží až o dva měsíce.

Výsledky voleb by to změnit nemělo, tvrdí koalice

Šance, že by se snad SPD dostala do koalice, je málo pravděpodobná. ANO, STAN, ODS a TOP 09 se už před volbami vyjádřily, že by do koalice se stranou Tomia Okamury do koalice nešly.

Daniel Marek přesto věří, že hlasy se při přepočtu pro SPD nenajdou. „Možná uteklo několik jednotek hlasů. Výsledky voleb se podle mě nezmění," míní Daniel Marek.

Podobně uvažuje i Martin Kupka ze středočeské ODS. „Tohle není věc, která by měla situaci ve Středočeském kraji komplikovat. Myslím, že i v minulých letech došlo k napadení výsledků voleb. Nepochybuji o tom, že k nepřesnosti při sčítání hlasů nedošlo," uvedl.

Čtěte také: