Výstava je plánovaná do 23. července, starosta sedmičky ale usiluje o její předčasný konec. Odvolává se při tom na povinnost samosprávy zajistit pohřbení mrtvých těl, která se najdou na jejím území a mají neznámý nebo nejasný původ. Čižinský proto požádal o součinnost policii ČR, která jediná může jeho záměr uskutečnit i proti vůli pořadatelů.

Výstava Body The Exhibition.
Na pražském Výstavišti začíná výstava Body The Exhibition

Policie chce rozhodnutí soudu

Policie ale starostovi vzkázala, že zásah proti výstavě nepodnikne bez rozhodnutí soudu nebo příslušného orgánu státní správy. A Čižinský je odhodlaný soudní posvěcení získat: „Předčasné ukončení výstavy teď už asi nestihneme. Mým cílem je ale hlavně to, aby už se tato ostudná akce v Česku nikdy neopakovala."

Exponáty nabízející dokonalý pohled do lidské anatomie a fyziologie byly v Česku pod různými jmény představené už několikrát. Vypreparovaná těla jsou zapůjčená za úplatu od americké firmy. Podle některých názorů může jít o oběti perzekucí z Číny.

Na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem můžete na dvaceti panelech vidět výstavu těch nejhezčích vesmírných objevů. Výstava je součástí Evropského týdne astronomie a kosmických věd.
OBRAZEM: Výstava v rámci Evropského týdne astronomie

Pořadatel výstavy interpretuje stanovisko policie jako své vítězství. Podle tiskové mluvčí JVS Group Květy Havelkové nemá tato společnost obavy z případné soudní pře: „Ať se starosta klidně obrátí na soud. My máme vlastní posudek a jsme v klidu. Všechny potřebné dokumenty jsme měli před začátkem výstavy a Magistrát Prahy, který je vlastníkem pozemků na výstavišti, nás tam chtěl. A mimochodem je zajímavé, že Čižinský začal touto kampaní až koncem května, přestože o výstavě musel vědět už loni. Podle nás jsou jeho motivací jednoznačně letošní sněmovní volby."

Starosta se prý zviditelnit nechce

Starosta nařčení ze snah o vlastní zviditelnění rezolutně odmítá a poukazuje na to, že odmítl převzít záštitu nad touto výstavou a také na právní rozbor, který si radnice nechala zpracovat advokátní kanceláří Štainc.

Výstava Body The Exhibition.
Konec sporné výstavy? Radnice má „v rukávu" právní posudek

Šestnáctistránkový text označuje výstavu za neslučitelnou s českým právním řádem. Podle právního posudku je v rozporu s občanským zákoníkem, z něhož vyplývá, že mrtvé lidské tělo ani jeho části nelze využívat komerčně a nemohou být majetkem.