On sám se prý totiž orientuje spíše v dotačních titulech. A své know-how předává hlavně starostům menších obcí jeho volebního obvodu.

Na podzim to budou čtyři roky, kdy jste byl na Kutnohorsku zvolen senátorem. Dokázal jste se se svým novým politickým angažmá bez problému sžít?

Samozřejmě, že to chvíli trvá, než se člověk v senátu rozkouká. Je to jako na vojně. Z počátku děláte práce jednodušší, nevykonáváte okamžitě funkci zpravodaje ke složitějším zákonům, ale pouze k těm jednodušším. Jak člověk získává zkušenosti, tak se to postupně mění.

A co vysoká politika? Jak se pohybujete v těchto nových sférách?

Člověk si musí mnohem více dávat pozor na to, co řekne. To bylo asi nejsložitější. Je to něco jiného, ale člověk si na to zvykne.

Člověk si zvykne téměř na všechno, přesto, dokáže vás vysoká politika ještě něčím překvapit?

Byl jsem zvyklý mnohem více na kolektivní práci a větší upřímnost, že si kolegové mohou říci spoustu věcí přímo do očí. Ve vysoké politice to tak mnohdy není. Myslím, že pěkný vztah máme například ve výboru hospodářském, tam vznikl dobrý kolektiv. Jinak se ale střetávám s tím, že někteří polici „jedou sami na sebe“.

Jinými slovy, mezi senátory panuje velká rivalita.

Takto to paušálně nemohu říct, ale jsou mezi námi kolegové, a to samozřejmě i ve sněmovně, mezi kterými rivalita je. Někdy se dá rivalita postřehnout i mezi kolegy jedné strany.

Tím zřejmě narážíte také na povolební „převraty“ v ČSSD. Jaká dnes vůbec panuje v sociální demokracii atmosféra? Už v Lidovém domě vládne klid a mír?

Zdánlivě to tak možná vypadá, ale netroufám si říct, jestli to tak je ve skutečnosti. Já nezastávám žádnou stranickou funkci ani na městské, ani na okresní úrovni a nechci ani na celostátní. O těchto vztazích a válkách zase tolik nevím, takže bych se nechtěl příliš vyjadřovat.

Jak jste vůbec spokojen s fungováním nové vlády?

Cítím zlepšení, ale myslím, že na hodnocení je zatím krátká doba.

Najdou se již vládní kroky, které jste akceptoval jen se skřípěním zubů?

Docela na rovinu musím říci, že mi vadí, že nebyly ponechány poplatky za pobyt v nemocnici. Jako zřizovatel nemocnice s tím nemohu souhlasit. Zbytečně si tím vláda přidělala práci navíc. Lidé byli na tento poplatek zvyklí, částka šedesát korun byla akceptovatelná. Člověk, který měl být hospitalizován déle, platil stejně maximálně 30 dnů. Vláda teď složitě a zbytečně prostředky hledá, aby peníze dokázala nemocnicím vrátit. Myslím, že je to zbytečný populistický krok.

Co se vám za ty necelé čtyři roky senátorování podařilo?

Zejména senát, jako instituce dokázal, že je skutečnou systémovou pojistkou. Podařilo se nám vrátit spoustu zákonů, které následně byly poslaneckou sněmovnou potvrzeny. Prokázalo se, že při jednání poslanecké sněmovny vznikly chyby, které by potom učinily zákon nefunkčním. Například zákon o loteriích, kdy ministr Kalousek přišel osobně do senátu a prosil nás, abychom normu předělali, protože tak, jak byl ten zákon schválen, by byl absolutně nefunkční. Stát by nezískal ani korunu. Senát svou roli důstojně plní a je to vidět i na tom, že kredit senátu každým rokem roste.

Zmiňoval jste také svou podporu pro starosty z regionu.

Ano, podařilo se nám zajistit společně se starosty mnoho pozitivních věcí a to nejenom na Kutnohorsku, ale i na části Vysočiny, kam spadá můj volební obvod.

Můžete být konkrétnější?

Podařilo se například nastartovat společně se starosty obcí Církvice a Třebešic přípravu realizace obchvatu Církvice. Když jsem nastupoval, tak byl projekt na mrtvém bodě. Třebešice ani Církvice se nedokázaly dohodnout, kudy trasa povede a pracovalo se na projektové dokumentaci, která neměla naději na úspěch. Nejdříve se podařilo přesvědčit obě obce, aby se sjednotily na tom, kudy by trasa měla vést a následně jsme iniciovali nová jednání na ŘSD a na Středočeském kraji ohledně změny trasy. Výsledkem je, že máme nyní zpracovánu projektovou dokumentaci na územní rozhodnutí a současně se bude pracovat na projektové dokumentaci pro stavební povolení. Takže je reálná naděje, že v průběhu roků 2015 a 2016 mohlo být vyřízeno stavební povolení a v roce 2017 by se mohla zahájit stavba. Podařilo se také vybudovat několik cyklostezek. Nerad bych se chválil. Spíše by měli reagovat starostové obcí. Ne všichni starostové se však na mě obrátí, někteří řeknou, že žádnou pomoc nechtějí, ale to je jejich věc. Samozřejmě to není jen o stavbách. Mám také dobrý pocit, že se v minulém roce podařilo dotáhnout do konce financování zdravotnických služeb v regionu, které zajišťuje Domácí péče o.p.s.

Práce senátora, ale spočívá v něčem jiném, než zajišťování dotací pro stavbu cyklostezek. Jak se to podaří, že prosadíte projekt, který se týká dopravní infrastruktury? Je to jen síla vašeho mandátu?

Je to o tom, že člověk má větší přehled, kde jsou možnosti financování. Starostové o tom mnohdy nevědí. Zvláště, když to dělají po práci, nebo jsou na radnici sami, o mnoha možnostech pořádně neví, a ani nemohou vědět. Pomáhá tomu i fakt, že mám zkušenosti z komunální politiky, to je myslím to hlavní, co tomu pomáhá a zkušenosti jsou důležité.

Využíváte i toho, že v senátu spolupracujete s hejtmanem Středočeského kraje a senátorem Josefem Řihákem?

Jsme s Josefem Řihákem ve Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, takže máme spoustu času krajské záležitosti projednat. Ano, těch příležitostí je mnohem více, než tomu bylo před tím.

Jaké máte plány pro zbytek vašeho volebního období? Máte konkrétní vizi?

Nebudu říkat, že mým cílem je prosadit nějaký zákon prostřednictvím senátu, to se dělá dosti problematicky. Zvláště, když byl senát do této doby opoziční. Může to být jednoduchá novela, ale většina aktivit skončí tak, že návrh sněmovnou neprojde nebo se vrátí v takové podobě, že původní novela není poznat. Bez ohledu na to, že ČSSD je součástí vládní koalice, se budu i nadále vyjadřovat k předloženým návrhům zákona tak, aby tyto byly co nejvíce ku prospěchu naší země.

A vaše regionální aktivity?

Máme v plánu, společně se starosty v Ledči a ve Světlé nad Sázavou, propojení cyklostezek kolem Sázavy a Stvořidel. To je krásný projekt. V letošním roce by měla být hotova projektová dokumentace na čtvrtou etapu, a potom bychom pokračovali. Dále chci samozřejmě spolupracovat na přípravě obchvatu Církvice. To jsou takové větší akce. Pak je spousta dalších menších akcí jako opravy silnic apod. Doufám, že zdárného konce se dočkají i protipovodňová opatření v Sázavě.

Jste také starostou Čáslavi. Jak se vůbec „snese“ funkce senátora s radniční politikou a prací pro Čáslav? Není takový souběh funkcí až příliš náročný?

Pokud bude člověk jen sedět v úřadě, tak městu příliš platný nebude. Spousta věcí se odehrává v Praze a člověk tam musí jezdit a zařizovat. Je to náročné, ale není to nemožné. Člověk si musí umět dobře zorganizovat čas a dobře plánovat. A mně se to dělá trochu snadněji, protože jsem získal mnoho užitečných kontaktů.

Je to pro vás snazší i proto, že se na radnici v Čáslavi vyhýbáte konfliktům a převratům?

Určitě. Nikdy jsem necítil, že bychom tady byli rivalové, ale fungovali jsme jako kolektiv. Člověk se nemusel soustředit, jako je tomu jinde na války mezi jednotlivými členy rady nebo mezi starostou a místostarostou. Pro nás bylo vždy prioritou to, abychom občanům splnili, co jsme slíbili.

A čím to je, když to srovnáte se sousední Kutnou Horou, která je radničními konflikty v posledních letech proslulá?

Nevím, také jsem nad tím přemýšlel. Když si člověk vezme třeba fotbal - tady nikdy nebyly tendence vystřídat šéfa, dělat si ambice, naopak vždycky se musel někdo přesvědčit, aby funkci přijal. A tak to je i na městě, když se podíváte na naše zastupitelstvo, tak skoro nepoznáte, kdo je v opozici. Všichni se snaží o konstruktivní přístup.

Baví vás ještě regionální politika?

Svou povahou jsem spíše praktik. Bez praktické činnosti bych pouze funkci senátora vykonávat nemohl. Musím za sebou vidět kus konkrétní práce a to ve městě vidím a pořád mě to baví. Když lidem řeknu, že od mých 24 let jsem práci vždy cítil jako koníčka, tak tomu mnoho lidí rozumí, ale spousta také ne. Já mám stále to štěstí, že se alespoň čtyřikrát do týdne probudím a těším se do práce. Kdyby mě to netěšilo, asi bych tu práci dělat nemohl.

Budete kandidovat i v letošních komunálních volbách?

Jsem na radnici dvanáct let. Nabídku kandidovat jsem přijal i letos, ale jsem rozhodnutý a oznámil jsem, že v případě volebního úspěchu to bude mé poslední volební období.

S jakými plány do svého posledního období půjdete?

Chtěl bych zrealizovat ve městě ještě některé investice - například rekonstrukci hotelu Grand, především taneční sál. Také bych nerad, aby po mě zůstal jenom zastrčený projekt v šuplíku na výstavbu zimního stadionu. Dále bych rád, aby se v příštím volebním období dokončila rekonstrukce nemocnice a to hlavně parkové úpravy a rekonstrukce zpevněných ploch. Připomenout musím i 3. etapu rekonstrukce Dusíkova divadla. Samozřejmě, že těch plánů je daleko víc, ale o těch bych se rád zmínil až ve volebním programu.

A co obhajoba senátorského křesla za dva a půl roku?

To si teď netroufám říci. Já jsem na žádost představitelů místní organizace slíbil, že do komunálních voleb půjdu a to je teď pro mě priorita. Rádi bychom obhájili co největší počet míst. Člověk může vyhořet, a potom nemá cenu přemýšlet o kandidatuře do Senátu. Samozřejmě, kdyby tam možnost byla, tak bych se tomu nebránil.

Na okraj…Co říkáte na výsledek slovenských prezidentských voleb?

Do jisté míry mě překvapily. Roberta Fica jsem měl rád a uznával jsem ho. Před volbami jsem ho bral jako favorita. Pana Kisku osobně neznám, ale z principu si myslím, že by to tak mělo být, že do politiky jdou lidé zabezpečení, kteří nechtějí jen vydělávat.

Jaký máte názor na úspěch hnutí Ano Andreje Babiše?

Dalo se to očekávat. Podívejte se, co strany předváděly. Občané už toho měli dost. Vždy jsem říkal, že než se člověk dá na politiku, je potřeba, aby šel do fabriky a poznal skutečnou práci. Lidé bez praxe, kteří jdou ze školy přímo do politiky, tak jsou odtrženi od reality. Lidé z těchto nových politických uskupení mluví k veřejnosti daleko srozumitelněji. V první řadě si však myslím, že je to deziluze. Lidé jsou z politiky otrávení…

Jste pro zákon o obecném referendu?

S tím nemám problém. Jsem pro, aby se lidé v zásadních otázkách mohli vyjádřit.

Co si myslíte o postupu Ruska na Ukrajině?

Postup Ruska nepovažuji za šťastný a neschvaluji ho.