„Máme o dva a půl tisíce návštěvníků více než v loni za stejné období," zhodnotila první polovinu prázdnin kastelánka zámku v Mníšku pod Brdy u Prahy Jana Digrinová. Spokojený je i hořovický kastelán Libor Knížek.

Návštěvnost zámku se podle něj meziročně zvýšila o pět procent, přijelo tedy asi o tisíc lidí více. „Letošní sezona je velmi milá a návštěvnost řádově o 20 procent vyšší než v roce předešlém," uvedla kastelánka sázavského kláštera Jaroslava Matoušová.

Na hrad Karlštejn na Berounsku letos přijíždí podle kastelána Jaromíra Kubů o něco méně hromadných skupin, ale o to více jednotlivých návštěvníků. „Sezona na hradě Karlštejně je zhruba stejná jako loni, i když ta letošní působí pozitivněji," míní Kubů.

Noční zločiny

Lidé si podle něj už zvykli na pravidelné středeční večerní prohlídky hradu o prázdninách, stejně jako noční prohlídky ve znamení zločinů v půli srpna nebo na akci Hradozámecká noc, která bývá na konci srpna.

„Návštěvníci si také osvojili věrnostní prohlídkový pas, na kterém sbírají razítka z návštěv hradů a zámků tak, že šestou návštěvu vybraného hradu nebo zámku v zemi mají úplně zdarma. Věřím, že to bude dobrá sezona," shrnul kastelán.

Také muzea mají vyšší návštěvnost

Vyšší návštěvnost než loni zaznamenalo mělnické regionální muzeum. „Návštěvnost v našem muzeu oproti minulému roku mírně stoupla. I prázdninová návštěvnost je vzrůstající," uvedla pracovnice muzea Lucie Čermáková.

Více lidí míří od začátku roku i do poboček Polabského muzea, a to i nyní v letních měsících. Například jenom skanzen v Přerově na Labem letos navštívilo kolem 15 tisíc pěti set lidí, meziročně o čtyři tisíce více.

„Nově otevřenou expozici Památník krále Jiřího z Poděbrad na zámku v Poděbradech za dva měsíce provozu navštívilo 2355 lidí, což je o šest set návštěvníků více než za stejné období v roce 2013," podotkl ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Větší zájem o ubytování zaznamenala i řada hotelů a penzionů v regionu. „Hostů je rozhodně více, řekl bych, že od roku 2008 nejvíc. A jsme tomu samozřejmě rádi," uvedl například Daniel Šilha z mělnického hotelu Jaro.