Tam lékařská posádka z Řevnic na Praze-západ startovala večer pět mi před půl deváté s oznámením, že do vody v lomu skočil plavec, který se už nevynořil. Pomoci mu už nebylo možné. Po vylovení těla se ukázalo, že muž utrpěl smrtelné zranění hlavy.

V letošním roce je tento smrtelný pád do lomu Velká Amerika první a doufejme, že i poslední. I když záchranáři jsou spíš skeptičtí. „Je to každý rok stejné. Velká Amerika je pojem, pro lidi je to adrenalin. Nezajímají je zábrany ani varovné cedule. Prostě se nezastaví asi před ničím. Slézají pak na dno po skalách, často ve špatné obuvi, riskují zdraví i život, ale stejně je to neodradí," říká Bořek Bulíček.

Daňové poplatníky tak budou i letos stát výjezdy záchranářů na Velkou Ameriku další peníze a řešení, zdá se, neexistuje. Zpřístupnit lom nelze a i kdyby Lomy Mořina jako vlastník postavil kolem lomu Hladovou zeď, stejně by si hazardéři cestičku našli.

Konstatovat smrt muže při koupání musel i lékař jiné záchranářské posádky z Prahy-západ, z Jesenice. To bylo v pondělí odpoledne, kdy deset minut po 16. hodině vyjížděla sanitka na pomoc muži topícímu se v rybníku. Resuscitace už ale plavci nepomohla, připomněla Petra Effenbergerová z centrály záchranné služby. „I přes maximální snahu nebylo oživování úspěšné. Lékař musel konstatovat smrt," sdělila Effenbergerová.

Pacientům se v tropických parnech přitížilo

Vysoké teploty podle jejích slov záchranářům pořádně prohnaly perka. Mnohým pacientům se v tropických parnech přitížilo; zvlášť těžce extrémní tepla snášejí chronicky nemocní, lidé s oslabeným imunitním systémem a senioři - zvlášť pokud zapomenou hodně pít, ukrývat se před sluncem a nedbají na to, že nejlepší je omezit fyzickou aktivitu.

Typické jsou v tomto čase výjezdy ke kolapsovým stavům, k pacientům s dušností a s bolestí na hrudi. Oproti běžným dům hlásí záchranáři zhruba o pětinu výjezdů více - tedy o 20 procent. Podobnou zkušenost mají i pražští kolegové; v hlavním městě je nárůst zhruba 30procentní, přičemž výjimkou nejsou ani vážné stavy s bezprostředním ohrožením života.