„Znám mnoho starostů, kteří se potýkají s problémy, a co přibyly sociální sítě, kde si lidé pod rouškou anonymity vybíjí nejrůznější typy agrese, je ten tlak ještě horší, zkrátka další věc, která práci starostů ztěžuje,“ řekl pro Kolínský deník Vít Rakušan.

Budova Městského úřadu v Kouřimi ve středu 4. srpna 2021.
Starostka Kouřimi spáchala sebevraždu. Skočila z okna úřadu

Upřímnou soustrast vyjádřila také středočeská hejtmanka Petra Pecková. "Byla čestná, upřímná, otevřená k veřejnosti, pracovitá. Čelila ale i tomu, co každá starostka nebo starosta. Ta práce je vysilující, stresující, nevděčná, bourá rodiny a způsobuje zdravotní problémy. Jenže když ji milujete, nemyslíte na sebe. Myslíte na lidi. Na občany… Je mi to nesmírně líto. Upřímnou soustrast celé rodině a všem blízkým," napsala hejtmanka na facebooku.

A připojil se i krajský radní Petr Borecký: "Málokdo z občanů si dokáže představit, jak je práce starosty/starostky vyčerpávající a psychicky enormně náročná s dopady za fyzické zdraví i duševní pohodu. Mnozí lidé vidí jen slušný plat a chlebíčky, ale již nevidí, co stresu přináší řízení města, shánění peněz na jeho rozvoj, řešení každodenních problémů a konfliktů."

Zkuste být vlídnější

"Zpětnou vazbu pak mnohdy tito lidé dostávají vesměs velmi kritickou, někdy až hnusnou, protože každý v hospodě a na sociálních sítí přeci rozumí stavařině, financím, životnímu prostředí a územnímu plánu a přeci - každý ví, že politici kradou a houby dělají, že … Takže prosím, uvědomte si, že i starostové a starostky jsou jen lidé a zkuste být k nim někdy vlídnější," dodává.