S nedostatečným místem ve školách se obce v prstenci kolem Prahy potýkají kvůli nárůstu obyvatel. Za poslední dva roky se sem přistěhovalo 30 tisíc lidí.

„V oblasti Praha-východ a západ kolabuje školství," řekl Milan Vácha, starosta obce Psáry a dodal, že 58 procent dětí nemůže navštěvovat tamní základní školu, protože v ní není místo. Ani okolní obce nemají moc volných míst a okrajové části Prahy také hlásí naplněné kapacity.

Absolutní hranice kapacity

Stejně jako Psáry jsou na tom Říčany, kde se počet dětí zvyšuje. „Máme problém s místem ve školách. Ty se pohybují již několik let na absolutní hranici kapacity," líčí místostarostka Hana Špačková.

Když měly Říčany problémy s přetlakem dětí na školách posledně, tak v roce 2010 postavily novou základní školu za 430 milionů korun. Protože dotace kryly jen 150 milionů korun z celkových nákladů, musela si radnice vzít úvěry, které splácí dodnes.

V následujících letech se mají stavět nové školy v Psárech, Říčanech, Jesenici, Jenštejně, Ondřejově, Čelákovicích nebo Rudné, což má pomoci k uvolnění přetlaku ve školách kolem Prahy.

Čtěte také: Praze chybí místa ve školách. Do čtyř let má být ještě hůř