Jako přílohy nabízejí například pšeničný bulgur nebo kuskus, a místo přípravy dezertů každý den krájí různé ovoce. Z pultu 
si pak školáci sami vybírají, na co mají ten den právě chuť.

V pátek se navíc dvojka škola zapojila do mezinárodního happeningu oslavujícího zdravé stravování na školách s názvem Food Revolution Day, jenž pořádá známý britský kuchař a bojovník za kvalitnější stravování ve školách Jamie Oliver, který je známý též jako šéfkuchař bez čepice.

Koordinátorka školního programu Skutečně zdravá škola Tereza Bicanová uvedla, že z nabídky několika zdravých jídel si zvolili zeleninové kari s rýžovými nudlemi.

„Součástí Food Revolution Day byly i další aktivity, které jsme zařadili do výuky. Žáci například zhlédli video Jamieho Olivera, 
v němž vařil, samozřejmě 
v angličtině. Mohli si s ním i zazpívat," připomněla Tereza Bicanová.

Soutěž o zdravou snídani

Pedagožka Jiřina Šnýdlová dodala, že škola také vyhlásila soutěž o rychlý oběd bez čekání a o zdravou snídani, kterou připravila děvčata ze sedmého a devátého ročníku. „Byla to domácí ovesná kaše s ovocem, zvolili jsme banány a jahody," vysvětlila učitelka.

Ta 
s dětmi tráví čas v žákovské kuchyňce vždy jednou za čtrnáct dní na dvě vyučovací hodiny. „Vaříme zdravě, oblíbené jsou třeba banánové lívance. Ale už jsme dělali i kuře s kuskusem nebo cizrnu. Ačkoli ta je zrovna moc nenadchla," doplnila s tím, že co si děti ve škole uvaří, to si taky snědí.

Zatímco žáci ve své kuchyňce vaří jen pár porcí, kuchařky ve školní jídelně musí každý den připravit zhruba 650 obědů. Mezi zdravá jídla patří až třetina z nich, ostatní strávníci podle vedoucí jídelny Jany Svobodové stále upřednostňují klasickou kuchyni.

„Mám za to, že existují dva druhy lidí. Jedni, kteří jsou konzervativnější a z jídelního lístku v restauraci si vždycky vyberou třeba guláš, svíčkovou nebo smažák. A druzí, jako já, kteří jsou zvědaví a rádi ochutnají neznámé," popsala.

Mexický fazolový kotlík

Když Jana Svobodová před třinácti lety do školní jídelny nastoupila, zařadila do jídelníčku mexický fazolový kotlík, jedno z jejích oblíbených jídel. „Ze začátku jsme jich vařili třeba čtyřicet, padesát. Postupně se to ale zvedalo a když ho uděláme dnes, přihlásí se na něj i dvě stovky strávníků," uvedla.

Že všechno chce svůj čas a změny je třeba dělat postupně, dobře ví i Tereza Bicanová. „Nejde udělat najednou radikální změnu a věřit, že to bude fungovat. Když jsme s nabídkou zdravých obědů přišli, někteří rodiče nebyli právě nadšení," naznačila.

„Začali jsme proto pro ně dělat ochutnávky, například na dni otevřených dveří nebo v rámci třídních schůzek. Nabízíme jim tam čtyři zdravá jídla, polévku a nápoje, které jsou neslazené, ochucené pouze čerstvou ovocnou šťávou. A myslím, že se to osvědčilo, rodiče to uklidnilo," popsala koordinátorka programu.

Přihlášení není chybou

V současné době je do programu Skutečně zdravá škola zapojeno 141 škol z Česka. Je to stále pouze zlomek celkového počtu mateřských, základních i středních škol, které svým žákům a studentům vaří. Tereza Bicanová je přitom přesvědčená o tom, že škola, která se do programu přihlásí, neudělá chybu.

„Čím dál více rodičů dává pozor na to, co nejen oni sami, ale také jejich děti jedí. Společenský trend směřuje k tomu, že lidé začnou na své stravování více dbát," připomněla a dodala, že vidět je to zejména na nejmenších školácích. A také na dětech, které výkonnostně sportují.

O něco horší to naopak je s žáky na druhém stupni, zejména s chlapci, kteří nedají dopustit na omáčky s knedlíkem. „Když přijde do jídelny pomyslný king, vůdce party a řekne, že to či ono jíst nebude, jeho přívrženci se hned zvednou a stejně jako on oběd vrátí," popsala.

Děti jedí očima

Je si přitom dobře vědoma toho, že děti v první řadě jedí očima. Pokud je jídlo dobře naservírované, zaujme je a alespoň ochutnají. Až ho kuchařky uvaří příště, třeba ho zkusí znovu. A možná jim i zachutná…

„Podobné to je i s ovocem. Když dáme dětem do ruky pomeranč, najdeme ho po vyučování rozkopaný před školou. Pokud jim ho ale kuchařky oloupou, naporcují a dají ho do nabídky ovocného pultu v době oběda, najednou by ty stejné děti snědly třeba tři pomeranče naráz," vysvětlila Tereza Bicanová, která prosazuje vaření z kvalitních, čerstvých a sezonních potravin bez použití polotovarů.

Skutečně zdravá školaObčanská iniciativa Skutečně zdravá škola usiluje o zlepšení školního stravování. Jednak změnou Vyhlášky o školním stravování tak, aby odpovídala současným vědeckým poznatkům, a dále zavedením komplexního programu Skutečně zdravá škola.

Školy, které se do programu zapojí, do kuchyně mimo jiné nakupují suroviny od regionálních farmářů, pekařů a řezníků, a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezonních surovin, splňujících kritéria Skutečně zdravé školy.

Pro žáky organizují výlety na farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu a pořádají ve škole komunitní aktivity. Žáci také absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce, zeleninu nebo třeba bylinky.

Čtěte také: Kuchařka ve školní jídelně: Bráním se tomu vařit dětem k obědu čočku s chlebem