Právě v květnu a červnu dosahuje totiž populace ve včelích společenstvích maxima a nedostatek prostoru v úlech či dutinách vede u včel k nastartování rozmnožovacího pudu, zakládání matečníkových buněk a následnému vyrojení staré královny s družinou věrných včel.

„K podobným případům vyjíždíme v těchto dnech i desetkrát denně," potvrdil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. „Musí jít však o ohrožení veřejného zdraví, v opačném případě operační důstojník předá oznamovateli kontakt na deratizační firmu," dodal.

Právě letošní rok je na rojení bohatší než roky předešlé. Včelaři sice mohou nejpřirozenějšímu způsobu rozmnožování včel bránit vylamováním matečníků, přesto stačí při kontrole úlu přehlédnout jediný a už nezbývá nic jiného než se vybavit rojákem, obvykle žebříkem a pustit se do odchytu.

Nesmlouvavá legislativa

Pokud jsou k roji přivoláni hasiči, obvykle roj odchytí do igelitového pytle a usmrtí insekticidem, nebo jej zlikvidují pomocí průmyslového vysavače. Z tohoto setkání včely obyčejně živé nevyjdou - legislativa je nesmlouvavá a roje neznámého původu je třeba utratit. Proto také ti, kteří na roj narazí, častěji osloví včelaře ze svého okolí.

„Ne nadarmo se říká, že se někdo tváří, jako by mu uletěly včely. Roj, který včelař nechytí, si s sebou odnese zhruba třetinu zásob a původní včelstvo značně oslabí, což se samozřejmě podepíše na medných výnosech. Na druhou stranu odchycený a usazený roj, to je neuvěřitelná energie," podotkl včelař, který nechce být jmenován, protože se ujímá i cizích rojů.

Hledání nového domova

Na takové jednání nahlížejí včelaři různě. Jedni odsuzují to, že takový včelař zvyšuje riziko šíření včelích chorob, a ohrožuje tak i včelstva těch, kteří cizí roje nesbírají a své včely léčí na základě předpisů, jiní mají pochopení.

Ze včelího roje není nutné mít strach. Včely hledají nový domov a bodavé jsou minimálně. Období rojení už se navíc chýlí ke svému konci.

Čtěte také: Starostka Hořan: Na trable všeho druhu jsou nejlepším lékem včely