Město tam totiž od července zavedlo pro všechny seniory od 60 let věku stálou 75 procentní slevu vstupného na všechna filmová představení.

„Zaprvé hledáme pro naše seniory jakoukoliv příležitost ke kulturnímu vyžití, a návštěva kina se k tomu přímo nabízí, a zadruhé tady máme biograf, který město v podstatě dotuje, jelikož je o něj relativně malý zájem. Takže jsme se pokusili spojit tyto dvě věci dohromady," vysvětlil v úvodu radní Městského úřadu Sázava Ondřej Burian.

Smysluplná aktivita

Ten s nápadem symbolického vstupného a zároveň myšlenkou zvýhodnit tuto věkovou skupinu obyvatel přišel. Zda povede tento krok ke zvýšení návštěvnosti kina město neřeší. Pro něj není totiž priorita zlepšení jeho ekonomických výsledků, ale nabídnout seniorům nějakou smysluplnou aktivitu.

„My nutně nechceme přivést kino k ekonomickému zisku, tak jako tak jeho provoz dotujeme. Protože kdyby tomu tak bylo, určitě bychom se museli ptát, co je cílová skupina, která nám dokáže dostat ho na nějaký dlouhodobě udržitelný ekonomický režim," připustil Ondřej Burian s tím, že na prvním místě je snaha umožnit seniorům, se společně co možná nejvíc setkávat. A třeba právě v biografu.

Nápad v Lanškrouně

Na nápad symbolického vstupného přivedla Ondřeje Buriana televizní reportáž z Lanškrouna, kde provozovatelé tamního kina hledají možnosti, jak biograf zatraktivnit například pro handicapované lidi. Aby i oni mohli zavítat na filmová představení, přizpůsobili pro ně prostory kina, a dokonce připravují programy, které jsou této skupině osob šité přímo na míru.

„Osvědčilo se jim, že právě tohle je cesta, která činí kino zajímavou institucí ve městě, a ve výsledku to přináší i pozitivní ekonomický dopad," poznamenal sázavský radní.

Filmový repertoár

Výběr filmů je plně v kompetenci sázavského infocentra a vedení města nemá podle radního Ondřeje Buriana důvod zasahovat do toho, jak je program kina sestaven. Ví, že repertoár filmů je koncipován tak, aby si na své přišel úplně každý. Jsou tam pořady jak pro děti, tak pro teenagery či právě zmiňované seniory.

Zvýhodněné vstupné pro seniory funguje v Sázavě od července, vedení Sázavy jeho efektivnost zatím nevyhodnocovalo. Zatím je to předčasné. „Třeba na konci roku si můžeme sednout a říct si, jestli se snížené vstupné na návštěvnosti nějak odrazilo. Ale i kdyby to nemělo žádný pozitivní ekonomický dopad, asi nás to neodradí od toho, abych tu dvacku zachovali," uzavřel Ondřej Burian.

Čtěte také: Lidé do tuzemských kin nejvíce chodí na Tajný život mazlíčků