Velitelem zásahové jednotky byl tehdy Jakub Řezníček, který zavzpomínal: „Museli jsme například evakuovat jednu starší spoluobčanku, která byla upoutána na invalidní vozík. Vynášeli jsme ji nejdříve z prvního patra posléze z domu, kde bylo po pás vody. Z vedlejšího domu jsme pak zachraňovali auto. Voda tehdy k naší velké úlevě způsobila jen hmotné škody, které se nám ještě dařilo minimalizovat. Všechny občany se nám podařilo zachránit."

Jak hlasovat pro HřebečníkyPošlete co nejvíce SMS ve tvaru DOBRACI HREBECNIKY na číslo 900 11 04. POZOR! Hlasy pro hasiče z obce Hřebečníky posílejte do pátku 12. února 2016 do 15 hodin. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezený.

V průběhu opadávání vody vyšlo najevo, že je hráz horního rybníka dost poškozena. „Následoval další, časově nároční zásah, kdy jsme ji zpevňovali za pomocí pytlů s pískem," dodal k situaci Jakub Řezníček.

Starostou SDH Hřebečníky je Josef Razím. Sbor má 56 členů z toho jsou dvě ženy, dva dorostenci a devět dětí.

„Ženy mají dobré úspěchy. Dokonce se dostávají i do krajských soutěží. Tam už je velká konkurence. Muži jsou sehraná. Jezdíme po okresních soutěžích. Třeba v Čisté obsazujeme pravidelně první a druhá místa. Děti končí v soutěžích spíše ve druhé polovině. Jsme malá obec a i mladší žáci musí doplňovat družstva starších žáků. V našem dětském družstvu je tedy velký věkový rozptyl a tudíž menší děti konkurenčním družstvům nemůžou stačit," popsal Josef Razím.

Úspěchy na soutěžích

Malá hasička Věra Razímová popsala: „V loňském roce mělo naše družstvo velkou radost. Na soutěži ve Velké Chmelištné jsme byli na druhém místě. A naše dorostenka postoupila do krajského kola hasičské soutěže v Kolíně. Aktivně se účastníme hry Plamen. Kromě toho jezdíme také na výlety, kulturní představení a pomáháme brigádně s úklidem obce."

Vozový park hasiči z obce Hřebečníky nevlastní. „Všechny stříkačky jsou tažné, tudíž se přesouváme za pomoci traktoru, který nám dává k dispozici obec. Techniku máme starší, ale v každé zbrojnici se snažíme mít něco co by bylo k zásahu funkční," dodal Josef Razím.

Letos bude SDH Hřebečníky slavit 120 let od svého založení ( 5. září 1896). Velitel sboru a kronikář obce Martin Smejkal uvedl: „Náš sbor zahrnuje hasiče z více bývalých obcí, které jsou v současné době součástí obce Hřebečníky." Jedná se o Novosedly, Újezdec a Týřovice a Šlovice. Ve Šlovicích nikdy žádný sbor založen nebyl. Nejstarší sbor byl založen v bývalé obci Újezdec už někdy v roce 1890 a v Týřovicích v roce 1893.

Dvojvýročí

Letos se bude současně slavit také 110 let založení SDH Novosedly. „Bude to dvojvýročí, které chceme připomenout i pro občany v Novosedlích. Vše je zatím jen v přípravách. V Novosedlích se pravděpodobně uskuteční cvičení a v Hřebečníkách se bude konat kulturní akce," popsal Martin Smejkal, který v archivu vypátral jednu zajímavost.

„Je to jen moje domněnka, ale rok předtím nežli tu byl založen hasičský sbor vyhořel zdejší pivovar. A možná právě tento fakt přispěl k tomu, že zde byl založen hasičský sbor," odlehčil informace Marin Smejkal.

I v Hřebečníkách patří hasiči k hybným silám obce, a proto není divu, že zde během celého roku spolupořádají mnoho akcí. Více nám řekla členka sboru Jana Smejkalová: „Každoročně je to pálení čarodějnic, dětský den, který je určen pro děti ze širokého okolí. K výročí založení republiky, někdy okolo 28. října, je tu pokaždé lampionový průvod. Malí hasiči vždy secvičí k Mezinárodnímu dni žen představení."

A nesmíme zapomenout na Hasičskou zábavu, která se letos v Hřebečníkách koná 12. března v místním pohostinství. „Jste všichni srdečně zváni," vzkazuje čtenářům regionálních Deníků Jana Smejkalová.

Pravidla soutěže Dobráci rokuProjekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci se středočeskými regionálními Deníky a Pražským deníkem potrvá do konce června tohoto roku, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun. 

Každý týden se tým ČRo Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypraví do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů ve středních Čechách a v regionech Praha-západ a Praha-východ. 

V pátek po patnácté hodině si na vlnách ČRo Region 100,5 (případně 100,7 FM) poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů. Reprízu naladíte v neděli po patnácté hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení.

Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční patnácté hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také v patnáct hodin a začne následné hlasování pro další SDH. Hlasovat lze prostřednictvím SMS na tel. číslo 900 11 04, zprávu piště ve tvaru: DOBRACI (mezera) název sboru. Cena jedné SMS jsou 4 koruny.

Podrobnosti o soutěži najdete na webu: www.dobraciroku.cz.