„Člun bude sloužit především rybářské stráži. Ta se díky němu dostane i na místa, která byla dosud po břehu téměř nedostupná. Právě do takových míst se pytláci rádi ukrývají a jsou pak pro stráž prakticky neviditelní," popsal častý problém předseda boleslavských rybářů Jan Bačina.

„Samozřejmě ale najde využití i v případě, kdy by mělo dojít k nějaké katastrofě, třeba povodni, nebo při nasazování plůdku. Když umístíme plůdek do konve, můžeme ho rovnoměrně rozšířit po řece," doplnil.

Předseda územního svazu Dušan Hýbner pokýval hlavou, že pytláci dělají rybářům těžkou hlavu. „Přestupků aktuálně evidujeme víc. Nepřikládáme to však větší aktivitě pytláků, spíš kvalitnější práci rybářské stráže," zmínil.

Uniforma dodává na vážnosti

Doby, kdy stráž v revíru vykonával jediný člověk, jsou už podle boleslavských rybářů takřka pryč. Na osamoceného porybného si mnozí nepoctivci - zejména ti posilnění alkoholem - neváhali dovolit a navzdory odznaku opravňujícímu jej podniknout kontrolu povolenek a rybářských lístků jej nejednou zahnali.

Stráž proto nyní tvoří většinou tři rybáři, mnohdy ještě podpoření městskými strážníky. Uniforma, ta už kontrole dodává na vážnosti.

Jak se mohl Dušan Hýbner a náměstek hejtmana Karel Horčička osobně přesvědčit během projížďky po řece v úseku u Podlázek, motor nového člunu má poměrně tichý chod. Už brzy tedy rybářská stráž jistě překvapí první pytláky, kteří se přiživují na práci jiných.

Mladoboleslavští rybáři se starají o dvacet kilometrů řeky Jizery, celkem tedy o čtyřicet kilometrů břehů.

Čtěte také: Mělnická rybářská stráž stíhá noční pytláky