Své o tom ví obchodní zástupce nymburského pivovaru Lukáš Trejbal. Ten se stará o desítky restaurací a hotelů nejen na Nymbursku, ale třeba i ve východočeském kraji.

„Mám v rajónu třeba starší paní hostinskou, která by se sama ovládat systém výdeje účtenek nenaučila. Objednala si přes operátora firmu a naučit se to ovládat jí pomáhá její dcera. Jde to ztěžka, ale co se dá dělat," řekl Lukáš Trejbal s tím, že takových případů je mnohem víc. „Ale že by někdo kvůli tomu vyloženě hospodu zavřel, takového člověka ve svém teritoriu nemám," doplnil.

Zrušení lístků dlužníků

Drtivá většina hostinských a hoteliérů vnímá zavedení EET negativně. Snad jediné pozitivum zaznamenali v jednom nymburském podniku. „Kvůli zavedení EET musíme zrušit i lístky dlužníků. Pár dnů před zavedením jsme proto zveřejnili výzvu k zaplacení s pohrůžkou zveřejnění jmen na facebooku. A peníze se nám docela rychle sešly. Jinak je ale EET hrozná věc," uvedla provozovatelka oblíbeného podniku.

Bez zajímavosti není ani technika, kterou provozovatelé jako elektronické pokladny využijí. Například v kavárně U Strejčka by obsluha měla mít k dispozici dva tablety, aby s nimi v rukách mohla řešit placení operativněji.

Čtěte také: EET začala i na Kutnohorsku, některé restaurace se k protestu přidaly