Rybník, který obhospodařují členové Českého rybářského svazu Jesenice, se začal upouštět čtrnáct dní před samotným výlovem. V den výlovu téměř veškerá voda stekla do sloviště i s rybami. V rybníku tak zůstal jen zhruba metr bahna.

Výsledek výlovu zhodnotil Miroslav Hocek, hospodář svazu: „Většinou si lidé myslí, že ve sportovním rybníku bude ryb hodně, ale opak je pravdou, protože ryby bývají vychytané. Tenhle rybník je také sportovní, přesto je tady ryb poměrně dost."

Převažovali kapři. Těch bylo mezi čtyřmi až pěti sty. „Nevylovili jsme žádné kapitální kousky, v průměru měli sedmačtyřicet centimetrů. Tak jak to ve sportovních rybnících bývá. Bylo tu zhruba padesát candátů o délce pětašedesát až osmdesát centimetrů, dále třicet štik o průměru šedesát centimetrů. Pak ještě padesát amurů. Lidé čekali i sumce, prý je sem někdo nasadil, ale nevylovili jsme je," dodal Hocek. 

Poškozené stavidlo a hodně bahna

Sám si pamatuje výlov rybníka Štikový po dvaceti letech. Dal jen pět kaprů, několik štik a asi osmdesát candátů. Zbořený se naposledy vypouštěl v osmdesátých letech, tehdy ještě jako chovný rybník. Pak se z něj stal rybník sportovní a ty se pravidelně nevypouštějí. Letos se rybáři rozhodli k vypuštění z důvodu nutné údržby.

„Teče stavidlo a je tu už vysoká vrstva bahna. Navíc jsme letos získali dotaci, o kterou jsme žádali už asi tři roky. Rybník bychom vypustili i bez dotace, opravu jsme chtěli udělat z vlastních peněz. Ale dotace nám přišla vhod," popisoval Miroslav Hocek. Rybáři chtěli za tři sta tisíc alespoň rybník vyčistit před stavidlem a udělat ještě nějaké práce. S dotací se vyčistí rybník celý. Ještě se upraví ostrůvek.

Vytěžené bahno z rybníka půjde na předem určenou skládku. Po roce se pak může rozvážet na pole. Napouštění rybníka plánují rybáři na jaře. Záleží na postupu prací. Ideální by bylo, kdyby nyní dno alespoň trochu vyschlo nebo vymrzlo, aby se mohlo začít vyvážet. „Pak se do rybníka nasadí ryby a stane se zase sportovním," doplnil Zdeněk Rác, předseda Českého rybářského svazu v Jesenici.