To, jestli se situace změnila, zjišťovaly v terénu desítky mladoboleslavských policistů v rámci bezpečnostní akce Středočeského kraje. „Řidiči téměř vždy mají v autě jednu vestu, což je součást povinné výbavy. Ne každý ale ví, kde by měl mít vestu uloženou. Zhruba polovina zkontrolovaných šoférů ji měla v kufru. To je ale špatně," vysvětlila Lucie Nováková, mluvčí mladoboleslavské policie.

Upozornila, že je nutné mít reflexní vestu k dispozici v kabině vozidla, a to pro případ nouzového zastavení a vystoupení na neosvětlenou komunikaci. „Je důležité si uvědomit, že v případě nárazu jiného vozidla do kufru jejich vozidla, by se pro vestu nemuseli dostat, protože by mohlo dojít k zablokování dveří," dodala policejní mluvčí.

Bezpečnostní akce byla zaměřena mimo jiné také na technický stav vozidel, kontrolu dokladů i to, zda řidiči neusedají za volant pod vlivem alkoholu. Ten je také častým viníkem dopravních nehod. Například v loňském roce se podepsal na devětapadesáti karambolech, zatímco chodci byli podle aktuální policejní statistiky viníky šesti nehod.

Čtěte také: Policisté rozdávali řidičům v Kutné Hoře reflexní vesty