„Jestli na sobě budou mít nějaké vesty vyjadřující podporu kolegům jinde, nevím, ale mám od nich příslib, že stávkovat nebudou," uvedl dnes odpoledne Petrtýl. Ve středních Čechách se problémy očekávaly hlavně na Příbramsku, po ranním jednání s odbory to vypadalo, že hrozba stávky tam stále není zažehnána.

Autobus. Ilustrační foto.
Autobusy ze středních Čech do Prahy snáze projedou křižovatkami

Důvody stávky plně podporují 

Stávka měla být podle dřívějších informací také na Berounsku, nakonec tam ale nebude. Společnost Probo Bus dnes na svých webových stránkách oznámila, že její řidiči se ke stávce vyhlášené Odborovým svazem dopravy nepřipojí.

Důvody stávky však plně podporují a nadále požadují, aby nemuseli jezdit za nejnižší úroveň zaručené mzdy. Podporu stávkujícím mohou vyjádřit jízdou ve vestě či vylepeným letákem informujícím o stávce. Podle Asociace krajů a Svazu průmyslu a dopravy se ve čtvrtek bude kvůli nízkým mzdám stávkovat ve čtyřech krajích, a to ve Zlínském, Jihočeském, Jihomoravském a Ústeckém.

Odboráři kritizují přístup některých krajů 

„Dnes ráno jsme s odbory v Příbrami jednali, naším cílem je, aby řidiči nestávkovali, ale jasno zatím ještě není. Zítra (v úterý) by nám měli zástupci odborů dát oficiálně vědět, jak se rozhodli," uvedl ráno generální ředitel společnosti Arriva Daniel Adamka.

Odboráři kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o zvýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila minimální mzdu na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Byl také zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí. Podle odborů dostali řidiči v některých krajích přidáno méně, než očekávali.

Krajská rada schválila převod peněz

Středočeští zastupitelé uvolnili 124 milionů korun na zvýšení platů řidičů už loni v prosinci při schvalování rozpočtu na letošní rok. Krajská rada již převod peněz dopravcům schválila. Vedení hejtmanství tvrdí, že uvolněných 124 milionů korun je dostatečná částka, která by měla dopravcům ve středních Čechách umožnit zvýšit nejnižší mzdu ze 71,60 korun na 98,10 korun za hodinu a zvýšit i odměny za čekání mezi spoji.