„Lidé parkují auta na chodnících i v křižovatkách. Nedělají to proto, že by neměli kde parkovat, ale proto, že chtějí parkovat co nejblíže svému bytu. Chodci pak musí jejich auta obcházet po silnici. Proto jsme se obrátili na policii  požádali ji o častější kontroly nevhodného parkování," uvedl k problému starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

A co řidiče vede k tomu, že parkují na chodnících? Starosta si sám udělal několik kontrol, aby zjistil, co je důvodem. „Na sídlišti Nad stadionem stojí v jeho horní části auta na chodníku a v té spodní je přitom dvacet volných parkovacích míst. Nejhorší situace je ale v lokalitě Levína, na sídlišti Pod Hájem a na Horizontu," upozornil starosta.

Utrhané stěrače, propíchané pneumatiky

Kvůli autům odstaveným na chodnících si lidé stěžují na radnici a sami volají na policii. Někdy dojde i s slovním potyčkám mezi chodci a řidiči. Lidé se vzájemně udávají na policii. „Poškozují si i auta. Trhají si stěrače a majiteli dodávky, která pravidelně stojí v jedné z křižovatek u nás na sídlišti Nad stadionem, někdo dokonce propíchal všechny pneumatiky. Je to tady vážně hrozné," uvedla jedna z obyvatelek sídliště.

Jak potvrdili policisté z králodvorského obvodního oddělení, nesprávné parkování se ve velké míře rozmohlo po celém Králově Dvoře. „Je toho vážně hodně. Policisté denně řeší desítky případů, a to jak na oznámení od občanů, tak i těch, které zjistí sami. Případy neřeší na místě, ale jdou do správního řízení," informovala mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Čtěte také: Beroun hledá nové záchytné parkoviště