„Podpora učňovských oborů je v současné době, kdy o ně klesá zájem a na druhou stranu je nedostatek kvalifikovaných řemeslníků na trhu, více než potřebná. Ve Středočeském kraji využívá možnosti výplat učňovského stipendia 43 středních odborných škol a učilišť," řekl středočeský hejtman Josef Řihák.

Na více než osmimilionový příspěvek by mělo dosáhnout až 3 275 žáků středních škol a učilišť. Největší finanční podpora 690 tisíc korun bude směřovat na Střední odbornou školu stavební a Střední odborné učiliště stavební Kolín Měsíční stipendium zde bude přerozděleno mezi 255 studentům připravující se na práci zedníků, malířů a lakýrníků, instalatérů, klempířů a elektrikářů. Podmínkou je nulová absence a bezproblémové chování.

Žáci chtějí obory s maturitou

Ředitelé škol, kterých se stipendium týká, se shodují, že peníze mají na žáky vliv. „Stipendium žáky určitě motivuje. Někteří studenti, kteří poruší podmínky pro jeho získání, raději přejdou na jinou školu, než aby nedostali několikrát měsíční příspěvek. Nebo naopak se jejich chování zlepší" říká ředitel Střední odborné školy stavební a Středního odborného učiliště v Kolíně Jindřich Synek.

Je paradoxem, že mladí lidé nemají o dělnické obory zájem, když je poptávka po řemeslnících na našem trhu stále nenaplněná. Důvod? „Řemeslnické obory nejsou pro děti a jejich rodiče dostatečně dobré. Všichni chtějí mít maturitu," uvádí ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Dubně Milan Lehocký.

Ředitel Synek: Společnost je zblblá

A podobně reaguje i Jindřich Synek: „Společnost je zblblá. Mladí lidé si myslí, že když vystudují školu s maturitou, tak se budou mít lépe. Mnoho z nich však na maturitní studium nemá. Naštěstí se situace pomalu obrací v prospěch učebních oborů. U nás studuje řada žáků, kteří maturitu mají, ale k nám se přijdou ještě vyučit, protože pak snáze najdou práci."

Středočeský kraj hradí stipendium učňům vybraných oborů od školního roku 2010/2011. Za tři roky kraj vyplatil zhruba 25 milionů korun pro 9 874 učňů. Podle slov hejtmana Josefa Řiháka se stipendia v kraji ujala. Zájem vzrostl o obory, jako je instalatér, strojní mechanik nebo opravář zemědělských strojů.

Čtěte také: Řemeslníci, kteří najdou práci vždycky? Pokrývači i tesaři

ANDREA KARLÍKOVÁ