Tohle vše doporučuje omrknout i zažít Linda Dlouhá ze Středočeské centrály cestovního ruchu. S tím, že mnohé tradiční podniky umožňují návštěvníkům získat jedinečný zážitek, když si řemeslo vyzkouší na vlastní kůži. Nebo alespoň pozorují z bezprostřední blízkosti. „Ve Zbečně je pravidelně možné být svědky tradičního pečení chleba, do Kutné Hory se zase jezdí za čokoládou. Neopominutelná je tradice českého cvočkařství i výroba piva,“ připomněla Dlouhá.

Poznat lze i zaniklé řemeslo

Třeba práci sklářů lze ve středních Čech nejen pozorovat, ale i napodobit hned na několika místech. Například sklárna Rückl v Nižboru nabízí komentované prohlídky s představením jednotlivých fází výroby skla i tradičních technik – a také možnost vyzkoušet si práci brusiče. „V bývalé Huti František v Sázavě, technické památce s Centrem sklářského umění, je dnes vystavena největší sbírka moderního skla na světě a pořádají se sklářské kurzy,“ připomněla Dlouhá.

Již neexistující cvočkařské řemeslo připomíná ojedinělé muzeum v Rožmitále pod Třemšínem. Rozmanitá řemesla návštěvníci nejen uvidí, ale také si je mohou vyzkoušet, ve vesnici umění a řemesel Botanicus Ostrá poblíž Lysé nad Labem. Zkusit si výrobu a zdobení svíček, mýdel, koupelové soli, voskových pastelek anebo perníků či belgické čokolády umožní návštěva svíčkárny Rodas v Šestajovicích s dalšími řemeslnými dílnami. Zážitek v podobě vytištění vlastní pohlednice na sto let starém stroji pak nabízí nabízí Knihtiskárna – Muzeum Kutná Hora. Detailně prohlédnout i osahat si je však možné prohlédnout i další exponáty.

Jak se pochoutky dělávaly dřív

Zmiňované pečení chleba provází každou sobotu prohlídku Hamousova statku ve Zbečně. Poznávat tam ale lze i další souvislosti života na selské usedlosti. Seznámit se s čokoládou a věcmi kolem ní lze zase v kutnohorské čokoládovně spojené s muzeem. Konají se tam i komentované degustace. Pro změnu tradici českého pivovarnictví přiblíží jak Černokostelecký zájezdní pivovár s postupně se rozrůstajícím Národním muzeum pivovarnictví nedaleko Prahy, tak i komentovaná prohlídka parostrojního pivovaru v Lobči na Kokořínsku.

Vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu Jakub Kulhánek také připomíná, že koncem letošního roku by se měla tradiční voroplavba dočkat zařazení na Seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. „Tradice spojené s voroplavbou udržuje mimo jiné spolek Vltavan Davle. Provozuje malé muzeum, v létě pořádá zajímavé akce – a organizuje dokonce projížďky na tradičním šífu. Zajímá-li vás vorařství, udělejte si do Davle výlet,“ doporučuje Kulhánek.