„Vedení města nedalo pokyn k zastavení prací na Vlašském dvoře. Pokud se nám financování nepodaří prosadit úvěrem, jsme schopni protlačit to z rozpočtu,“ řekl Viktora s tím, že financování prací na tento rok je pokryté a rekonstrukce parku pod Vlašským dvorem tak může pokračovat. Obavy nad osudem rekonstrukce Vlašského dvora, na níž už se městu podařilo získat devadesátimilionovou dotaci, se objevily po té, co kutnohorští zastupitelé na svém posledním zasedání nechválili přerozdělení peněz z investičního úvěru na povinnou spoluúčast. Na Vlašský dvůr z úvěru mělo putovat dvaadvacet milionů korun.

Svá vysvědčení převzali také studenti církevního gymnázia
OBRAZEM: Svá vysvědčení převzali také studenti církevního gymnázia

Znovu se to vedení města pokusí prosadit na zářijovém zasedání městských zastupitelů, potřebuje k tomu ale dvou třetinovou shodu. Nezbytnost rekonstrukce, která má kromě parku zahrnovat i administrativní část budovy a vybudování nových expozic, zdůraznila i Aneta Nedvědová, spoluautorka projektu revitalizace Vlašského dvora a jednatel Průvodcovské služby Kutná Hora Robert Lukášek.

V havarijním stavu je například kanalizace, stejně jako opěrná hradní zeď, elektroinstalace je zastaralá a neodpovídá současným normám. Mezi opozičními zastupiteli ale projekt hledá podporu jen těžko. Jedni mu vyčítají jeho nákladnost a nepotřebnost, druzí zase neprůhlednost výběrových řízení. „Já osobně akci v tomto rozsahu nepodporuji, protože si myslím, že její význam neodpovídá penězům, které by do toho město mělo v rámci povinné spoluúčasti vložit,“ řekl opoziční zastupitel Ivo Šanc s tím, že akutní a potřebné věci jako je dokončení rekonstrukce samotného parku či vybudován bezbariérového přístupu by šlo zvládnout efektivněji a levněji.

Pokud se však vedení města skutečně podaří zajistit zbylé finanční prostředky, mohl by být už příští rok kompletně otevřen zrekonstruovaný park. Co se týče expozic ve Vlašském dvoře a administrativní části budovy, měly by být práce hotovy do konce roku 2018, dokončovací práce pak v polovině roku 2019.

Dětem začaly prázdniny
OBRAZEM: Dětem začaly prázdniny